bűnügyeket tárnak fel

2019.05.17. 17:35

Komoly elismerést kaptak a kemény munkájukért

A rendőr elsődleges és legfontosabb feladata az, hogy segítsen – vallja az év rendőre.

Fotó: Matey István

Illés Zoltán és Pén­zes István példaértékű szolgálatellátásukért és kimagasló szakmai tevékenységükért elismerésben részesültek a rendőrség napja alkalmából.

Illés Zoltán rendőr alezredes – aki a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetője, kapitányságvezető-helyettese – április 25-én ünnepélyes keretek között Pajna Zoltántól, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnökétől kapta meg az év „Hajdú-Bihar Megye Rendőre” emlékérmet. Pénzes István rendőr törzszászlós, a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa közlekedésrendészeti kategóriában az „Év Rendőre” kitüntetést vehette át április 26-án dr. Pintért Sándor belügyminisztertől.

Illés Zoltán 2016. május 16-án lépett hivatalba a Debreceni Rendőrkapitányságon mint a bűnügyi osztály vezetője és kapitányságvezető-helyettes, ekkor komoly célokat fogalmazott meg.

– Fontos célkitűzéseim Debrecen bűnügyi felderítettségének és a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése, illetve a bűnmegelőzés újabb szintre emelése. Kiemelt célunk az időskorúak és a gyermekek védelme, illetve az internet veszélyeivel kapcsolatos fellépés. Az elmúlt három évben országosan is első helyen állunk gyakorlatilag minden szakmai elvárási kategóriában. A lakosság visszajelzései alapján is azt látjuk, hogy szép eredményeket értünk el, megnyugtató érzés biztonságos városban élni – fogalmazott az alezredes.

Fotó: Matey István

Üzenetértéke van

Az elmúlt években gyökeresen átszervezték a város teljes bűnügyi felderítését, ezáltal rohamosan javultak a Debreceni Rendőrkapitányság eredményei.

– Gyakorlatilag a nap 24 órájában jelen vagyunk a városban nyomozóinkkal is, sőt a megelőzésben is sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni. A helyi bűnelkövetők elleni hatékony fellépés mellett jobban tudunk fókuszálni a más városokból érkezők által jelentett veszélyekre is. A megelőzés, a rendőri jelenlét és a megfelelő nyomozás mindenképpen érezteti a hatását. Azt is látni kell, hogy az életet, testi épséget veszélyeztető, különösen az idősek sérelmére elkövetett kiemelt bűncselekményeket – rablás, kifosztás – kivétel nélkül felderítettük és megvalósulásukat radikálisan visszaszorítottuk. Ennek üzenetértéke van a bűnelkövetők felé – beszélt munkájuk eredményeiről Illés Zoltán.

– Ez a legmagasabb és legkomolyabb elismerés, amit kaphattam a számomra is otthont adó Hajdú-Bihar megyében. Vezetőim elismerése mellett a város vezetésétől is közvetlen visszajelzés. Nyilvánvaló, hogy óriási töltést ad a munkánkhoz, újabb lendületet ad. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az elismerés nemcsak engem, hanem a mellettem dolgozó, illetve hozzám rendelt egységet is illeti, akikkel együtt, rengeteg lemondás és munka árán tudtuk elérni ezt az eredményt – osztotta meg velünk a kapitányságvezető-helyettes a díjjal kapcsolatos gondolatait.

Mintha a sajátja lenne

Pénzes István közel három évtizede dolgozik a rendőrség kötelekében, 16 éve pedig baleseti helyszínelőként tevékenykedik.

Fotó: Matey István

– Minden balesetet úgy kell helyszínelni, mintha az a sajátunk lenne. Nincs két egyforma, nincs kis és nagy baleset, mindegyikből lehet bármikor, bármi; egy apró koccanásból akár közlekedési bűncselekmény is válhat – osztotta meg szakmai hivatástudatát a rendőr törzszászlós. Meglátása szerint a kimagasló szakmai tevékenység mellett az elmúlt évben elért eredménye is közrejátszott az év rendőre cím kiérdemléséhez.

– Ez a díj részben az egyik kollégámat is illeti, Nagy Szabolcs törzszászlóst, hiszen tavaly vele nyertem meg a baleseti helyszínelők országos versenyét – tette hozzá Pén­zes István, majd elárulta, az utolsó napokban tudta meg, hogy beosztása legmagasabb elismerését veheti át a Belügyminisztériumban.

– A díj nem azt jelenti, hogy innentől kezdve ki lehet fújni a gőzt és visszább venni, sokkal inkább egy teljesítménykényszert ad, hiszen ha valaki az elmúlt időszakban folyamatosan, minőségi munkát tudott kiadni a kezéből, egy ilyen díj után még inkább fokozottan arra fog figyelni, hogy továbbra is méltó legyen a címre. A hétköznapokat természetesen nem befolyásolja a cím, azonban a szemlélet, melynek köszönhetően kiérdemelhettem a díjat, a szolgálatellátás legfontosabb eleme. A rendőr elsődleges és legfontosabb feladata az, hogy segítsen, de a jogsértőkkel szembeni jogszerű és határozott fellépés is fontos – vallja Pénzes István.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában