Időjárás

2024.01.17. 12:34

Megérkezett az ónos eső, Debrecenben is könnyen csúszós lehet a helyzet

Nem kizárt, hogy később hó is esik a környéken.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

Bár – egyelőre – Hajdú-Biharra nem adott ki sem figyelmeztetést, sem riasztást a Hungaromet ónos eső veszélye miatt, tapasztalataink szerint szerdán, a déli órákban Debrecenben is rákezdett az északi országrészre már lecsapó veszélyes csapadék. A szomszéd vármegyék közül egyébként Borsodban másod-, Jász-Nagykun-Szolnokban és Békéssben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt, az ország északi területeinek egy részén pedig riasztásokat is kiadtak.

Még a hó is beköszönhet

Ahogy azt előrejelzésükben korában írták, nap folyamán délnyugatról északkelet felé - jellemzően kis mennyiségű - vegyes halmazállapotú (átmeneti ónos esőt is felvonultató) csapadékkal járó tömbök vonulnak: a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

A térség északi részén (illetve emellett a Nyírségben) a kezdeti havazásból lepel-3 cm-es hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 cm-t is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.

Az ónos eső / fagyott eső mennyisége Borsod, Heves és Nógrád északi részein a nap második felében meghaladhatja az 1 mm-t.

Emellett hozzátették: délutántól Vas és Veszprém megye magasabban fekvő részein előfordulhat egy-egy 55-70 km/h-s széllökés.

Az Útinform arra figyelmeztetett, hogy bár az ország nagy részén már csapadékmentes az idő, Nógrád vármegyében, a Mátrában, a Sajó és a Hernád völgyében, valamint Encs és Emőd térségében szállingózik vagy esik a hó. A gyorsforgalmi utak, a fő és mellékutak többnyire sónedvesek, helyenként vizesek. 

Jeges utcán dolgozott az AKSD

Az AKSD január 17-én azt közölte, 9.30-kor a munkatársaik jelentették az önkormányzat illetékeseinek, hogy 2 Celsius-fok mellett szakaszokban jeges útfelület észlelhető a Baksay Sàndor utcában. A társaság az önkormányzat megrendelésére só és homok keverékével végzett síkosságmentesítést 1 gépjárművel.

A téli vezetés, alapszabályait, köztük az ónos eső okozta kellemetlenségeket ebben a cikkben részleteztük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!