Időjárás

2023.07.10. 08:39

Abban az időben, ami Hajdú-Biharba is jön, nem lesz köszönet

A meleget csak a vízben vagy egy hűvös szobában lehet majd elviselni

Forrás: illusztráció / MW-archív

Szikrázó napsütéssel kezdődött a hét Debrecenben és Hajdú-Biharban egyaránt, ez pedig nem is fog változni a nap folyamán. A Köpönyeg előrejelzése szerint a hőmérséklet 17 és 30 fok között alakul majd, esőre nem kell számítani, a szél is mérsékelt lesz. 

Az országos előrejelzés szerint estig sok napsütésre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Estétől aztán az északi tájakon előfordulhat zápor, zivatar. Igazi strandidő lesz 31 és 37 fok közötti maximumokkal. A nyugati szél néha megélénkül.

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. 

Másodfokú hőségriasztás szerdáig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri - olvasható az MTI híradásában.

A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget.

A közlekedők számára fontos megjegyezni: gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!