Időjárás

2022.12.12. 07:05

Ez már tényleg az igazi tél: hólepelre ébredt Debrecen, akcióban az AKSD – fotókkal, videóval

Nem valószínű, hogy pluszba fordulnak a hőmérők hétfőn.

Forrás: Haon

Hóseprűk, hókefék, jégoldók és jégkaparók a hétfő reggel elengedhetetlen kellékei azon debreceniek számára, akik autóval indulnak munkába. A vasárnapi ízelítőhöz képest most intenzívebb hószállingózásra ébredt a város, és bár az úttesten és a járdákon többnyire nem, a járműveken és a zöldterületeken megmaradt a csapadék.

Az AKSD honlapján rendszeresen beszámol azokról a téli munkálatokról, melyeket éppen végeznek Debrecenben. Mint írták, vasárnap 23.10-kor munkatársaik jelentették az önkormányzat illetékeseinek, hogy 0°C mellett enyhe havazás, síkosság , 0-1 cm-es hó észlelhető az egész város területén.

Az önkormányzat 23:40-kor a lakótelepi utak síkosságmentesítését rendelte meg a vállalattól, a munkát só és homok keverékével, 8 db gépjárművel végzik.

Forrás: Haon

Az Útinform nem jelzett fennakadást megye úthálózatán.

A Köpönyeg.hu szerint a megyeszékhelyen legkésőbb kora délelőttre megszűnik a havazás, és 0 foknál valószínűleg nem lesz majd melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta, napközben a keleti, északkeleti tájakon egyre kevesebb helyen várható havazás, hózápor, amelyből jellemzően lepel-5 cm hóréteg alakulhat ki, ám főleg Borsodban több helyen érheti el, haladhatja meg az 5-10 cm-t a friss hó vastagsága. Ezt követően a késő délutáni, esti időszakban újabb hózáporok alakulhatnak ki helyenként (nagyobb eséllyel az északi és a középső tájakon), ezekből is hullhat ~lepel-3 cm friss hó. Az átmenetileg erejéből vesztő, majd napközben újra megerősödő északnyugati, nyugati szél főleg a Bakonyban továbbra is okozhat hófúvást.

Forrás: Molnár Péter

Hasznos tanácsok autósoknak

A megyei rendőr-főkapitányság minden évben igyekszik felkészíteni a közlekedőket a megváltozott útviszonyokra. Mint egy korábbi összeállításban figyelmeztettek, a télies időben fontos

  • a haladási sebesség csökkentése,
  • a figyelmes vezetés,
  • a követési távolság növelése,
  • a gyalogosokra nagyobb odafigyelés
  • és a nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk!

Számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!

Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, és kerüljük el a kockázatos manővereket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!