agrometeorológia

2021.11.11. 16:10

A kinti munkáknak kedvez az idő, használjuk ki!

A szokásosnál több fokkal enyhébb volt az idő november első hetében a megye területén.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az utolsó őszi hónap kezdetére a legtöbb helyen már végére jár a kukorica, valamint a kései zöldségfélék és gyümölcsök betakarítása, javában folyik az őszi talajművelés. Az elmúlt héten kevés lehetőség kínálkozott a kinti munkák folytatására, a borongós, többnyire felhős időben gyakran eredt el az eső. Mindössze egy-két csapadékmentes nap akadt a nedvesség miatt gombás fertőzésnek, minőségromlásnak kitett termés mentésére, átmenetileg szintén csökkent a talajmunkák területteljesítménye. Nagy szükség volt viszont a csapadékra főként ez utóbbi szempontjából, hiszen az erősen kiszáradt művelt rétegben nehézkessé, egyben költségesebbé vált a szántás, lazítás, de az őszi kalászosok számára készült magágy minősége is gyengébb volt.

Erősebb csapadékhajlam

A szárító, felhőoszlató hatású magas nyomású dominancia átmenetileg megtört, térségünk egy lassan mozgó ciklonrendszer keveredési zónájának befolyása alá került. Ennek nedves, labilis állapotú levegője okozta a többszöri csapadékot: jobbára csendes, áztató esőt és helyenként kiadós záporokat, területi átlagban 20-25 milliméter körüli mennyiségben. A megye keleti és nyugati részén hullott akár 30 millimétert is elérő heti összeg, de ezúttal mindenütt összegyűlt legalább 15 milliméter. A heti szumma valamivel meghaladta ugyan a sokéves átlagértéket, a talajok érdemi töltődéséhez még így is 130-150 milliméter nedvességre van szükség az egy méter mélységű szelvényt tekintve. A művelt 20-25 centiméteres réteg nedvességtartalma a szabadföldi vízkapacitás értékéhez viszonyítva azonban már az optimálisnak mondható 70-80 százalékos telítettség körül mozog.

Hőmérsékleti szempontból sem lehetett panasz az elmúlt időszakra, a már földben lévő magvak csírázásának éppen megfelelt a hét-tíz Celsius-fok között ingadozó felszíni talajhőmérséklet. A levegő napi átlaghőmérséklete is hasonlóan alakult, ez mintegy két Celsius-fokkal haladta meg az 1991–2020 közötti harminc év hasonló időszakának értékét. Többnyire gyenge fagyokat a hét elején és legvégén mértünk a térségben, míg a hét derekán tíz Celsius-fok köré enyhültek az éjszakák. A nappali órákban általában 12-17 fokos, az évszakhoz képest kellemes hőmérsékletet mérhettünk, ehhez a szélcsendes, napos órákban még magasabb hőérzet társult. A kinti munkák szervezésének kedvező – a jelenlegi számítások szerint a hét végéig még száraz és viszonylag enyhe – napokat érdemes lesz kihasználni, egyebek mellett a kiskertekben ilyenkor esedékes lemosó permetezés végzésére, valamint a betakarítás, az érzékeny növények téliesítésének befejezésére.

Debreceni Egyetem – MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!