agrometeorológia

2021.10.19. 14:24

Nulla fok alatti hőmérsékletet is mértek megyénkben

A megszokottnál három-négy fokkal hűvösebb volt az elmúlt héten.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Megyénk minden táján megérkezett az első őszi fagy.

A Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklonrendszer hatása alatt észak-északnyugat felől egyre hűvösebb léghullámok érkeztek térségünkbe, s még egy önálló, hideg levegővel kitöltött légörvény is kialakult felettünk. A hét végére lassanként ismét magas nyomás épült fel a térségben, biztosítva a száraz, eseménytelen, jobbára derűs, ám éjszakánként egyre hidegebb időt.

Az időszak nagy részében az átvonuló frontokhoz kapcsolódó felhőzetnek köszönhetően keveset láttuk a napot, így hűvös nappalok, de még fagymentes éjszakák voltak jellemzők. A hőmérséklet csúcsértéke ekkor 10-15 Celsius-fok között alakult, hajnalra pedig 2-7 fok közé hűlt le a levegő. A több hullámban érkező hideg levegő nyugalomba jutását követően csökkent a felhőzet, a szél ereje is mérséklődött, így a sok napsütés hatására hőérzetünk is kellemesebbé vált. A hőmérők higanyszála lassanként újra 15 fok fölé kúszott a megye legnagyobb részén a délutáni órákra, a kinti munkákra optimális, szép őszi idő árát azonban a hideg hajnalokon fizettük meg.

Jellemzően a hét utolsó három napján ébredhettünk mínusz 1 – mínusz 3 fok közötti fagyra. Nem süllyedt mindenütt fagypont alá a hőmérséklet, ám a fagytól jobban védett, illetve nagyobb városok hőszennyezése által érintett körzetek kivételével összességében nem maradt olyan terület megyénkben, ahol legalább egy ízben ne fagyott volna az időszak legvégéig. Ezzel a fagyra érzékeny kultúrák tenyészidőszaka véget ért, a mínuszok érkezésének ideje jobbára megfelelt a sokéves átlagnak.

Van, ahol száraz a talaj

Az őszi kalászosok vetése és az aktuális talajmunkák végzése szempontjából fontos csapadékra főként a megye déli-délnyugati felében vártak a gazdák, a többnyire száraz kilátások ellenére többfelé hullott 5-10, helyenként 20 milliméter körüli csapadék. A legnagyobb mennyiségeket a megye egy 20-30 kilométer szélességű, északnyugat-délkeleti irányú sávjában mértük, ettől keletre és nyugatra általában öt milliméter alatt maradt a heti összeg. A művelt réteg nedvességtartalma a legtöbb helyen a szabadföldi vízkapacitás 70-80 százaléka közötti, amely optimális érték az őszi alapművelés végzéséhez, ugyanakkor egyes körzetekben még mindig igen száraz, poros, illetve kemény a talaj, mely a művelést hátráltatja.

Debreceni Egyetem – MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!