agrometeorológia

2021.04.21. 10:23

A gyümölcsösök látták kárát az időjárásnak

Hűvös, csapadékos tavaszi napokon vagyunk túl április harmadik hetével.

Fagykár a gyümölcsösökban

Fotó: Kovács Péter

Az elmúlt hét időjárását hideg levegő alakította térségünkben, mindössze hétfőn és kedden maradt a megszokott értékek közelében a hőmérséklet. A 18-23 fokos maximumokról ismét 5-7 fok köré mérséklődött a nappali felmelegedés a hét derekára, hiszen ekkorra a nyugat-európai anticiklon peremén elért minket a sarkvidéki hideg légtömeg újabb hulláma. A magasban az évszakos átlagnál mintegy 7-8°C-kal hűvösebb levegő érkezett fölénk, s ez egy hidegörvényt létrehozva napokig nem is változtatta helyét. Az időszak középhőmérséklete a borongós, szeles, hűvös napoknak köszönhetően csupán 6-7°C között alakult, ami 4-6 fokkal marad el az 1981-2010-es periódusra számolt átlagértéktől.

Baktériumos fertőzések

A vegetáció beindulása és gyümölcsfáink többségének virágzása idejére kialakult erős negatív hőmérsékleti anomália tovább rontotta a terméskilátásokat. Ezúttal azonban szerencsés módon a hét mindössze egyetlen napján alakult ki mínusz 1 – mínusz 3 fokos fagy, mely a megye déli és középső részeit érintette leginkább. Az északabbra eső területeken, valamint a hűvös időszak többi napján az élénk légmozgás, valamint a sok felhő, a csapadék és a magas légnedvesség mentette meg a fagytól az idő előrehaladtával mind érzékenyebbé váló állományokat.

A tavaszi vetésekhez szükséges magágy előkészítéséhez, valamint a már elvetett magok csírázásához jól jött a bőséges csapadék, megyénkben általában 10-15 millimétert tett ki az időszak hozama területi átlagban. A csapadék jobbára eső, zápor formájában érkezett, de a hidegebb napokon elvétve havas eső, hózápor is előfordult. A nedves és hideg idő azonban – a csapadék áldásos hatása mellett – fokozta a növényvédelmi kockázatokat: a gyümölcsösökben a monília, a tafrinás levélbetegség és a különböző baktériumos fertőzések kártétele lehet az átlagnál erősebb. Az ellenük való védekezést ráadásul épp a gyakori csapadék és a szél tette nehézkessé.

Az előrejelzésekre tekintve további kihívásokkal nézhetnek szembe a mezőgazdák és a kertészkedők, hiszen az időjárás csapadékos és szeles jellege minden jel szerint marad, emellett újabb lehűlésre is van kilátás. A szántóföldi kultúrák közül a kalászosok és a repce számára kielégítő volt az idei hűvös tavasz, a kukorica és a többi hőigényes növény vetése, kiültetése viszont késhet, csírázása, fejlődése vontatottá válhat. A hideg napok igazi kárvallottjai ugyanakkor a gyümölcsösök, ahol az eddigi terméskiesést a kórokozók fokozott fellépése okozta kártétel mellett újabb fagyveszély súlyosbíthatja.

Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Precíziós Növénytermesztési, Kutatás-Fejlesztési Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!