Együttműködés

2022.10.20. 12:38

Kihelyezett tanszéket hoz létre a Vitesco a Debreceni Egyetemen

A Műszaki Kar új kihelyezett tanszékének alapításáról szóló szerződést írtak alá a Debreceni Egyetemen.

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

A Debreceni Egyetem és a Vitesco Technologies a járműipari mérnökképzés színvonalának további emelése, valamint a gyakorlati oktatás fejlesztése érdekében kihelyezett járműmechatronikai tanszéket hoz létre. 

Az egyetem és a német vállalat sikeres együttműködésének újabb fejezeteként a Vitesco Technologies bekapcsolódik a villamosmérnöki mesterképzésbe is. 

A Vitesco Technologies 2019 óta stratégiai partnere a Debreceni Egyetemnek. A cég a járműmechatronikai szereléstechnológiai specializáció, illetve a gyakornoki program korábbi elindítása után Járműmechatronikai Kihelyezett Tanszéket hoz létre, és bekapcsolódik a villamosmérnöki mesterképzésbe is.

Dr. Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem Mobilitási és jJárműipari Képzési Központ létrehozásáért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese úgy fogalmazott, a kihelyezett tanszék létrejötte az egyetem szempontjából a legmagasabb szintű kapcsolatot jelenti az oktatás és a vállalat között.  

A cél egyértelmű: azt szeretnénk, hogy a hallgatók az egyetemi évek alatt ne csak elméleti tudást szerezzenek. Sokkal motiváltabb az a hallgató, aki érti és látja, hogy a tanult elméleteknek milyen jelentősége van a gyakorlatban

 – tette hozzá.

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja elmondta, hogy a Műszaki Karon az összes hagyományos műszaki képzés megtalálható, amelyre a régiónak szüksége van. Kifejtette: ebben az együttműködésben az az egyedülálló, hogy egy olyan szak mellé állt oda a cég, amely csak 2023 februárjában fog indulni. Korábban erre nem volt még példa.

A 2020-ban elindított gyakornoki programnak köszönhetően a Vitescónál folyamatosan dolgozik közel húsz egyetemista. A gyakornokok 80 százaléka a diplomázás után sikeresen helyezkedik el a cégnél. A járműmechatronikai szereléstechnológiai specializáción szemeszterenként 5-6 hallgató érkezik a vállalathoz. – Célunk, hogy támogassuk az üzleti és elméleti élet szorosabbra fűzését, és tudatosan biztosítsuk az utánpótlást folyamatosan bővülő gyáregységünkbe – emelte ki Makray Réka, a Vitesco Technologies Hungary Kft. cégvezetője. 

– Az autóipar nagy változáson megy keresztül, ezáltal új kihívásokat támaszt a beszállítók számára. Ennek úgy tudunk megfelelni, ha kollégáink jól képzett és agilis szakemberek. A járműmechatronikai tanszék lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatókat az elérhető legmodernebb ipari környezetben képezzük, így a tanulmányaik során az egyetemi anyag elsajátítása mellett autóipari folyamatokkal is megismerkedhetnek – hangsúlyozta Nyéki József, a Vitesco Technologies Hungary Kft. termelési igazgatója.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában