Közbeszerzés

2021.07.14. 13:22

Rendbe tennék a déli övezet vízhálózatát is

Négyhektáros záportározó is épülne a 47-es főút mellett a vízterhelés csökkentésére.

20201218 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Mikepércsi út és a Hosszúpályi út csomópontjában megvalósult, úgynevezett ötágú körforgalom kapcsán tartottak sajtótájékoztatót.

Fotó: Napló-archív

Közbeszerzési eljárást indított a debreceni önkormányzat a Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) csapadékvíz-elvezetés tervezési munkáira – derül ki a június 8-ai Közbeszerzési Értesítőből. A feladat a DGÖ teljes csapadékvíz-elvezetés kialakításának tervezése, területen kívüli továbbvezetése, késleltetése, összesen 771 hektár területet illetően, részlegesen érintve Mikepércs és Sáránd települések külterületeit.

Magassági és mélységi javítás

A részletes leírásban öt projektelemre bontva számos tervezési feladatot határoznak meg. Így többek közt 4 hektár területű záportározó létesülne a 47. sz. főút keleti oldalán, a Kondoros vízfolyás mentén a beérkező vízterhelés csökkentésére. A Kisgugyori-csatorna magassági, a Kondoros-csatorna mélységi korrekciója, a Kondoros és Tócó vízfolyások összekötése; a keletkező csapadékvíz levezetésére alkalmas fő gerincvezeték épülne. A Tócó vízfolyástól mintegy 70 hektár felhagyott tórendszer rekultivációjának, valamint a befogadó (Kösely csatorna) közötti szakasznak a megtervezése is szükséges.

Minden létesítményhez vízkormányzó és más műtárgyak épülnének. Döntés-előkészítő tanulmányt kell készíteni a záportározó helyére, kialakítására vonatkozóan, a végleges záportározóról pedig digitális 3D modellt; továbbá az új árok kialakítására, a meglévő vasútvonal keresztezésének módjára vonatkozó tanulmányt összeállítani.

Teljes rekultivációs terv

Kétezer méteren új, nyílt vízfelszínű vízelvezető csatornát kell tervezni; felmérést végezni az egész tórendszer területéről, és az egykori települési folyékonyhulladék-tisztító (szennyvíztisztító) üzemen kívüli tóegységére vonatkozóan teljes rekultivációs tervet készíteni.

HBN

Borítókép: A városrészben 2020 decemberében ötágú körforgalmat is átadtak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában