pénzügyi kisokos

2020.05.23. 18:33

Folyószámlahitel: teendők a moratórium ideje alatt

„Az elmaradt kamat és díj rendezésének kialakítása még folyamatban van.”

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A kormány márciusban kihirdette a veszélyhelyzetet hazánkban, ezt követően március 19-én életbe léptette a fizetési moratóriumot.

Fizetésiszámla-egyenleg

Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított lakossági hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződések, továbbá munkáltatói kölcsönök esetében év végéig nem kell megfizetni a törlesztőrészletet, a bank minden érintett ügyfelénél leállította a beszedést.

A Napló érdeklődésére az OTP Bank sajtóosztálya a fizetési moratóriumról bővebb tájékoztatással szolgált.

– Érvényes a moratórium valamennyi, 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló, fel nem mondott lakosságihitel-, kölcsön- és ingatlanlízing-szerződésre, beleértve a munkáltatói kölcsönszerződéseket is – tudatták.

Elmaradt tőke, kamat

Folyószámlahitelek esetén a fizetési moratórium azon szerződésekre terjed ki, amelyekhez kapcsolódó fizetési számlán a bank 2020. március 18-án nap végén tartozást tartott nyilván, tehát a fizetési számla egyenlege negatív volt – tájékoztatta a Naplót a pénzintézet sajtóosztálya.

Az érintett termékek listája: lakás- és jelzáloghitel, személyi kölcsön, önkéntes nyugdíjpénztári személyi kölcsön, babaváró kölcsön, áruhitel, lombardhitel, hitelkártya, folyószámlahitel és ingatlanfedezet mellett nyújtott lízing.

Nem történik kamatterhelés

Folyószámlahitel esetén a fizetési moratórium végét követően az elmaradt tőke, kamat és díj az eredeti szerződésben foglaltak szerint válik esedékessé – fűzték hozzá.

Ahogyan már azt az előzőekben említettük, folyószámlahitel esetében 2020. március 18. nap végi felhasznált és lekönyvelt hitelkeretre vonatkozik a moratórium.

– Amennyiben az ügyfél él a moratóriummal (tehát a kilépésről nem tesz nyilatkozatot), akkor ezen összegre nem történik kamatterhelés, a kamatokat és költségeket elhatároljuk, és ezeket csak a fizetési moratórium lejárta után kell majd rendeznie – hangsúlyozta a pénzintézet sajtóosztálya. Azt is hozzátették: folyószámlahitel esetén a fizetési moratórium végét követően az elmaradt kamat és díj rendezésének kialakítása még folyamatban van.

Kedvezőtlen változások

Az OTP Bank felhívta a figyelmet, ha az ügyfelek úgy látják, hogy háztartásuk bevételei továbbra is lehetővé teszik a törlesztést (tartozások megfizetését), akkor további rendszeres törlesztéssel elkerülhető, hogy a fizetési moratórium miatt elhatárolt kamatokat és költségeket a moratórium lejártát követően kelljen rendezni.

Ha a háztartás bevételében időközben kedvezőtlen változás történik, akkor ügyfeleik újra igénybe vehetik a fizetési moratóriumot (erről ismételten nyilatkozni kell).

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában