Új lakó a Nagyerdőn

2024.03.01. 16:41

A világ leghosszabb pitonját is megismerhetik a látogatók a debreceni állatkertben

Új lakó érkezett a Nagyerdőre, ráadásul új bemutatót is átadtak a vadvilág világnapja alkalmából.

Haon.hu

A Zoo Debrecen is készül a közeledő piros betűs természetvédelmi jeles napra, a vadvilág világnapjára. Ennek apropóján egy nagyjából egyéves hím kockás piton érkezett a parkba a természetvédelmi hatósággal közösen végzett mentőmunka keretében – közölte portálunkkal a debreceni állatkert

Az intézményben korábban sosem tartott faj képviselője péntek délelőtt vette ünnepélyesen birtokba a számára megújított terráriumot az egzotikus Pálmaházban.

Az új lakót illetően ismertették, a Délkelet-Ázsia trópusi esőerdőiben őshonos, de mára Floridába is betelepített kockás piton (Malayopython reticulatus) átlagos testhosszt nézve a világ leghosszabb kígyója; a hímeknél nagyobb nőstények akár a 9 métert is elérhetik. A látogatók is találkozhatnak már az új jövevénnyel, amely elsősorban madarakkal és emlősökkel táplálkozik, ezeket az óriáskígyókra jellemző módon, méreg hiányában szorítással ejti el. Magányosan él, a hímek és a nőstények csak a párzás idején találkoznak egymással. Igen népszerű faj a hobbiállattartók körében, aminek nyomán ma számtalan, a természetben nem fellelhető színváltozata létezik.

vadvilag-vilagnapja-zoo-debrecen-allatkert-terrarium
A debreceni kockás piton új otthona
Forrás: Zoo Debrecen

A vadvilág világnapja alkalmából a park öt kontinens élővilágának élményszerű bemutatásán túl a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályával közösen zoopedagógiai és ismeretterjesztő foglalkozásokat tart iskolás és óvodás csoportoknak, március 2-án és 3-án interaktív programokkal várják az állatkert látogatóit.

Az új jövevény beköltözésével egybekötve a park a pálmaolajról szóló állandó oktatósarokkal csatlakozik az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) aktuális természetvédelmi kampányához, a Délkelet-Ázsia fenyegetett élővilágára fókuszáló Vietnamazinghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában