Állatvilág

2023.11.22. 16:29

„Ha nem kellettem harmadiknak, akkor legyenek boldogok együtt” – mondta az alsójózsai papagájok gazdája

Feltehetőleg az eltűnt alsójózsai törpearapapagáj-pár már soha nem tér haza, otthonuktól 180 kilométerre látták őket utoljára.

Nagy Emese

Az eltűnt papagájok

Forrás: Sáfián Krisztián-archív

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, két gyönyörű törpeara papagájnak veszett nyoma október 28-án Alsójózsán. A papagájokat égen-földön kereste gazdájuk, Sáfián Krisztián, aki több figyelemfelkeltő bejegyzést is közzé tett a „Józsa-Csoport” nevű Facebook-csoportban azzal a céllal, hogy megtalálja őket.

Együtt 600 ezer forintot érnek

Eltűnésük után a madarak gazdája úgy nyilatkozott a Haonnak, háromévesek, és együtt csaknem 600 ezer forintot érnek. Etetés közben szöktek ki a ketrecből, kinyitották az ajtaját, amikor egy pillanatra nem figyelt és elrepültek. Mint elmondta, nagyon hangos madarak, észre lehet őket venni. Mindig együtt mozognak, nem szakadnak el egymástól. – Nagyon remélem, hogy nem kapnak kedvet a kiránduláshoz, ha ilyen távolságra elmerészkedtek, akkor napokon belül bármelyik hazai településen megfordulhatnak – fogalmazott, amikor még a házától 5 kilométerre látták a törpepapagáj-párt.

Forrás: Sáfián Krisztián-archív

A napokban ismét megkerestük a hobbi madárgyűjtőt, akinek a sejtései beigazolódtak, ugyanis két hete Mezőkovácsházán, Józsától körülbelül 180 kilométerre látták a színes papagájokat. – Letettem róla, hogy visszajönnek hozzám. Természetesen örülök neki, hogy élnek, de nyilvánvalóan fáj, hogy örökre el kell tőlük búcsúznom. Nem olyanok, mint a galambok, hogy elrepülnek és visszatérnek, ha a papagájok a fejükbe vesznek valamit, akkor az úgy is lesz. Hiába fogságban születtek, benne van a génjeikben, hogy feltalálják magukat a természetben, ösztönből cselekednek. A papagájok hűségesek a párjukhoz, az emberek akár példát is vehetnének róluk – tette hozzá mosollyal az arcán.

A madarakat sikerült lefotózni Mezőkovácsházán
Forrás: Sáfián Krisztián-archív

Feltehetőleg ide szeretnének eljutni

Kitért arra is, ha számításai nem csalnak, akkor dél felé mentek, nem tartja kizártnak, hogy Romániát, vagy Horvátországot már elhagyták – attól függ melyik irány volt számukra a szimpatikusabb. 

Szinte biztos vagyok abban, hogy Afrikába szeretnének eljutni, ami egyáltalán nem lehetetlen küldetés, ha ekkora utat megtettek, és nem esett bajuk, találtak élelmet, akkor bármi megtörténhet. Örülök, hogy tudtak alkalmazkodni a környezetükhöz és sikerült együtt maradniuk. Drukkolok nekik, hogy kiállják a próbát és elérjék Afrikát. Ha nem kellettem harmadiknak, akkor legalább ők legyenek boldogok együtt

– osztotta meg gondolatait Sáfián Krisztián, aki korábban 150 ezer forintot ajánlott fel annak, aki be tudja fogni a madarait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában