Csillagászat

2023.09.28. 12:59

Igazi égi kincsesláda: lenyűgöző fotót készített az Androméda-galaxisról a hajdú-bihari asztrofotós

Haon.hu

Az Androméda-galaxis

Forrás: Buczi Zoltán-archív

Újabb lélegzetelállító fotót osztott meg a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubja. Az Androméda-galaxisról készült felvételt Buczi Zoltán asztrofotós készítette Nagyhegyesen szeptember 14. és 16, között 16 órányi expozíciós idő alatt - számolt be róla Balogh Zoltán, a klub titkára. 

Mint írta, az Androméda-galaxis (M31) az egyik legtávolabbi objektum, ami még szabad szemmel is észlelhető (megfelelően sötét helyről): 2.25 millió fényév távolságra helyezkedik el tőlünk. 

A Charles Messier katalógusa szerinti 31-es számot viselő spirálgalaxis igazi égi kincsesláda. Sb típusú spirál, közepesen nyitott karokkal rendelkezik. Mivel azonban ferde nézőpontból látjuk, a karok nem vehetőek ki olyan egyértelműen, mint más galaxisok esetében. A fénylő galaxismag körül a porfelők látványos örvénylésén kívül a sugárzó hidrogénterületek vörösei is látványosan észlelhetőek a teljes látómezőben. A feltételezések szerint az M31 központját egy 30 millió naptömegű fekete lyuk alkotja.

Az M31 mellett lévő fényes objektum az M32 katalógusjelű törpegalaxis mely mindössze kb. 20 ezer fényévre található az Androméda-galaxistól.

Technikai adatok: Newton 150/600 x0,85, ASI 183 MCpro, SW HEQ 5pro.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában