Hajdúhadházi Káposztás Napok

2023.09.24. 14:22

Több mint ötven főzőcsapat mérte össze káposztafőző tudását Hajdúhadházon

Tizennyolcadik alkalomra sem fulladt ki a város egyik legnépszerűbb rendezvénye, rengetegen látogattak ki a vasárnapi főzőversenyre is.

Bekecs Sándor

Anyáról leányra szálló receptekkel is mérkőztek a főzőversenyen

Fotó: Czinege Melinda

Aki a Hajdúhadházi Káposztás Napokra ellátogat, megtapasztalhatja, hogy igazán sajátjuknak tekintik a helyiek a város különlegességét, a lapos káposztát. A sokféle felhasználásra alkalmas, C-vitaminban gazdag zöldséget éltető ünnepet idén 18. alkalommal rendezték meg szeptember 23–24-én. 

Vasárnap délelőtt, szeles, enyhén esős időben érkeztünk a hajdúhadházi Vásártérre, ahol az időjárás ellenére tömegek sürögtek-forogtak a népi játékok, a főzőcsapatok látványosan díszített portái és a kézművesvásár standjai között. Finom illatok szálltak a levegőben, a színpadon pedig épp Csonka András konferálta fel a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár helyőrségi zenekarát. A sorok között haladva, a kondérokba bele-belepillantva pedig megállapítottuk: idén sem lesz egyszerű dolga a Lázár Chef vezette zsűrinek, hogy a több mint 50 főzőcsapatból kiválasszák a legjobbakat. 

Idén harmadik alkalommal veszünk részt a főzőversenyen, eddig két első és egy második hely az eredményünk, de nagyon nagy lelkesedéssel jövünk minden alkalommal, igyekszünk mindig jó hangulatot teremteni

– mutatott körbe portájukon a Hajdúhadházi Városi Óvoda Bercsényi utcai telephelye csapatának egyik tagja. Az intézmény dolgozói eséllyel pályázhattak a legvidámabb, legjobb kedvű főzőcsapat címre is, hiszen hangos énekléssel, barátságos mosollyal fogadták az arra járókat. Az üstben pedig kásás káposzta főtt, egy régi hajdúhadházi recept alapján, mely anyáról leányára hagyományozódik át.

Bocskai hajdúi hozhatták a lapos káposztát 

– Ez egy nagyon régi káposztaféle, nagy valószínűséggel Bocskai István idejében a hajdúk hozták be, s így terjedt el. A gyökereivel Erdélyben találkozhatunk – ismertette Szőllős László alpolgármester, termelő. Hozzátette, a termőképessége ma már kisebb, mint más káposztafélének, azonban beltartalmában és minőségben sokkal jobb, mint más hibridek. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, kellemes, ízletes és jó minőségű savanyú káposztát lehet belőle előállítani.  

Az elmúlt évszázadok alatt viszont kicsit leromlott a morfológiája. Úgy tizenöt évvel ezelőtt dr. Géczi Lászlóval, a Nyíregyházi Főiskola tanárával végeztünk szelekciós munkát: több ezer darabból választottuk ki azokat, amelyeket utána anyatőkeként tudtunk tovább használni. Így sikerült ezt a remek fajtát azon termelők kezébe adni, akik nem ipari mennyiségben termelnek lapos káposztát

– osztotta meg Szőllős László. 

A gasztronómia mellett pedig a szórakozásnak is teret adott a város önkormányzata: a két nap alatt többek között a Balkán Fanatik, a New Level Empire, Regán Lili és Sterbinszky koncertjeire tombolhattak a bulizni vágyók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában