Határ a csillagos ég!

2023.08.15. 15:07

Hihetetlen, milyen csodákat rejt az űr: 7100 fényévre található ködöt fotózott a balmazújvárosi amatőr csillagász

Ezt

Haon.hu

A Caldwell 11 diffúz köd

Forrás: Pinczés Sándor-archív

Az elmúlt napok derült időjárását kihasználva a balmazújvárosi Pinczés Sándor, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának tagja a Cassiopeia csillagképben található, 7100 fényév távolságra lévő Buborék-ködöt, NGC 7635, más néven Caldwell 11 diffúz ködöt kapta lencsevégre - számolt be róla Balogh Zoltán, a klub titkára.

Mint írta, a fotó elkészítéséhez három éjszakán át gyűjtötte a fényt Sándor távcsöve és CCD kamerája. A fénykép elkészítéséhez összesen 9,5 óra expozíciós idő kellet.

Ismertette, a ködösség központjában a Napunknál körülbelül negyvenszer nagyobb tömegű szuperóriás található. Az óriás csillagszele hihetetlen erővel fújja szét a körülötte található csillagközi anyagot, ami részben a csillag által kidobott anyag. A csillag nagy energiájú sugárzása világításra gerjeszti az őt körülvevő hidrogénből álló gázfelhőt, ami 656,2 nm-es H-alfa vonal hullámhosszán nagyon erősen sugároz. Ennek tudható be a képen látható vöröses szín. A ködösség közepén látszódó buborék 7 millió km/h-s sebességgel tágul. Központi csillaga valószínűleg néhány millió éven belül szupernóvaként fogja végezni.

A fotó adatai

Átmérője: 6 fényév (5,67·1016 m).
Távcső: 200/1000 Newton (mod)
Kamera: ASI 585 MC (mod)
Szűrő: IDAS LPS-D2
Exp: 9.5 óra Gain: 256
Mechanika: SW HEQ5 Pro Goto (mod)
Vezetés: PHD2
Feldolgozás: DSS, Pixinsight, Photoshop
Hely: Balmazújváros
Idő: 2023. 08. 10-13.

Pinczés Sándor lenyűgöző asztrofotóiról már többször hírt adtunk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában