Tényleg kárt okozhat?

2023.06.26. 11:59

Ha ez elszaporodik, ember legyen a talpán, aki kiirtja

Szemétkupac között figyelt fel egy túrázó a rendkívül invazív fajra Debrecenben, az esetről Váradi Zoltán, a Természettár vezetője osztott meg hasznos információkat lapunkkal .

A szemét között bukkantak rá a bambuszra

Forrás: Facebook / Debrecenben Hal

Debrecenben több helyen, köztük a Liget téren konténerbe ültetett bambusz díszíti a köztereket, a szabad földben gyökerező példány viszont rendkívül szemtelenül terjed és irt ki minden körülötte fejlődő növényt – tudatta hétfőn a Haonnal Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. A szakembert a Debrecenben Hallottam-csoport egyik posztja kapcsán kerestük fel, mivel a városban és környékén is találni csírázásnak indult bambuszokat. A közösségi oldalon egy férfi arra hívta fel a figyelmet, hogy már rügyezésnek indult növényeket talált a szemét között, és félő, hogy gyors terjedése miatt később a környezetben is kárt tehet. A szakember elmondta, hogy mivel ez a növény nem őshonos Magyarországon, nincs olyan élőlény, amelyik elfogyasztaná, emellett a madarak sem tudják hasznosítani a fészekrakás idején. Váradi Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy bambuszt ültetni csak edénybe vagy ásott kútba érdemes, ahonnan a gyökérzet nem terjed tovább, ha viszont elhatalmasodott a kertünkben, csak teljes talajforgatással lehet megszabadulni a makacs hajtásoktól.

– Amennyiben nem dísznövényként ültetett, hanem elhagyatott területen szabadon fejlődésnek indult növényt látunk, érdemes megkeresni a problémával a Debreceni Önkormányzat Zöldterületi Osztályát – tette hozzá.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában