Zúgnak az orsók Látóképen

2023.06.08. 12:49

El tud képzelni olyan versenyt, ahol Erdei Zsolt, Cseh László és Áder János méri össze tudását? Mutatjuk! – fotókkal, videóval

Látóképen tartotta a Magyar Horgászat Nagyköveteinek X. Találkozóját és Horgászversenyét a MOHOSZ.

A Látóképi Horgásztavon rendezték meg június 8-án A Magyar Horgászat Nagyköveteinek X. Találkozója és Horgászversenye című, horgászatot népszerűsítő rendezvényt.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) programjának célja a sporthorgászat népszerűsítése. A debreceni eseményen a hazai horgászvilág legjobbjai mellett magyar sportolók, művészek és Áder János volt köztársasági elnök is a vízpart mellé ült.

Áder János a csütörtöki versenyen
Forrás: Czinege Melinda
Áder János a csütörtöki versenyen
Forrás: Czinege Melinda

 

Ez az a rendezvény, ahol a nagykövetek mellett a nemzeti horgászsport élversenyzői; a tagszervezetek, speciális jogállású tagok vezető tisztségviselői, a MOHOSZ Magyar Csapat szakszövetségi támogatási rendszerének szereplői és a térség, valamint a média szereplői nemcsak találkozhatnak, de eszmét is cserélhetnek a hazai horgászat jelenéről és jövőjéről

– mondta köszöntőjében Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese. A nagykövetek közül jelen volt Bokor Károly horgászszakíró, MOHOSZ-alelnök, Cseh László sokszoros magyar bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó, Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a MOHOSZ elnöke. 

Százezer felett a női horgászok száma 

Dérer István ismertette, a nagykövetek olyan kiemelkedő közéleti személyek közül kerülnek ki, akik a horgászsportot széles körben tudják népszerűsíteni, és ezáltal hozzájárulnak e remek tevékenység fejlesztéséhez. 13 nagykövetük van jelenleg, a legutóbbit 2017-ben bízták meg.

Dérer István Haon
Dérer István
Forrás: Czinege Melinda

– Tekintettel arra, hogy a 100 ezer főt immár meghaladja a női horgászok száma, időszerűvé vált, hogy a közeljövőben egy női nagykövetet is megbízzunk – tette hozzá. Beszélt arról is, tervezik a rendezvény megújítását. Jelenleg olyan vízpartokhoz viszik a találkozót, amely a versenysporttal vagy a horgászturizmussal kapcsolatban a MOHOSZ és tagszervezetei eredményeket értek el. Nem véletlen, hogy idén az ország második legnagyobb városa, Debrecen mellett lévő Látóképi Horgásztó ad otthont a rendezvénynek. Dérer István kiemelte:

a városvezetéssel közös terveik szerint a jövőben egy kiemelt horgászturisztikai szolgáltatási pont építése is megvalósul.

Külön érdekesség, hogy ez az egyetlen rendezvény, ahol a magyar horgászsport világbajnokai együtt versenyeznek, a mostani alkalomra mintegy húszan neveztek.  

– Ez egy 60 hektáros víztározó, amely a Keleti-főcsatornán keresztül a Tisza vizét kapja, így kiváló vízminőséggel rendelkezünk. A biharugrai tájfajta, ami meghatározó itt, elsősorban a ponty- és keszegtelepítésekre fektetünk nagy hangsúlyt – jegyezte meg Szűcs István, a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense, a Látóképi Pontycentrum Horgászegyesület elnöke, házigazda. 

Szűcs István Haon
Szűcs István
Forrás: Czinege Melinda

Kiváló víz, fantasztikus keszegállomány 

Az etetés kezdetét 8.50-kor egy hangos kürt jelezte, majd 10 perccel később újabb kürtszó indította a versenyt. Mindezt megelőzően Krakkó Tamás hajdú-bihari horgász érdeklődésünkre elmondta: több mint 25 éve horgászik, korábban az országos horgász-csapatbajnokságon többször is feljutottak az első osztályba, emellett nem egyszer nyert vármegyei csapat- és egyéni versenyeken.

Ez egy kiváló minőségű tó, egészséges, erős keszegállománnyal. Szerintem hasonló minőségű, versenyzésre alkalmas víz nem sok van az országban

– értékelte a terepet.

Krakkó Tamás horgász
Krakkó Tamás etetés közben
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, a tározó jellegéből adódóan elsősorban machbotos a pálya, de a szerdai edzés során azt tapasztalta, hogy a keszegek közelebb húzódtak a parthoz. A program első félórájában a halak még nem csatlakoztak a versenyhez, így volt lehetőségünk a szolnoki Nagy Krisztiánt kérdezni a tapasztalatairól. – Gyerekkorom óta horgászom, tíz éve versenyzem. Országos csapatversenyeken értünk már el első-, illetve második helyezéseket. Kiváló minőségű víz van itt Debrecen mellett, fantasztikus halállománnyal – fogalmazott. Mint megtudtuk, a győzelemre egy 13 méteres rakósbottal és machbotos technikával hajt, mindenféle csalit bevetve. A legnagyobb fogása eddig egy 55 kilogrammos laposhal volt Norvégiában. 

Cseh Laci nem csak a vízben remekel 

Mint kiderült, Cseh László olimpiai úszónk nemcsak a vízben, de a vízpartról is sikeres tud lenni, ugyanis az első óra egyik fogása nála volt egy körülbelül 3 kilogrammos ponty személyében.

Cseh László Haon
Cseh László kapása
Forrás: Czinege Melinda

– Gyerekkoromban kezdtem, majd egy időre abbamaradt, s 2006-ban kezdtem ismét hódolni ennek a szabadidős tevékenységnek, lehetőségeimhez mérten. Céges, média-horgászversenyeken indulok, leginkább csapatban. Amíg versenyeztem, főleg augusztus-szeptemberben volt néhány napom kimenni, de idén ez már a harmadik horgászatom, ami már kettővel több, mint tavaly – fogalmazott. Kérdésünkre elárulta,

a maconkai és szászpai mellett a kedvencévé avanzsált a Látóképi Horgásztó is.

– Sokan nem is tudják, micsoda kincs van itt, Debrecen mellett. A Látóképi-tó egy fantasztikus lehetőség. Kiváló munkát végzett a MOHOSZ, kiváló a rendezvény, amely egyrészt népszerűsíti a sporthorgászatot, másrészt összehozza a barátokat. Az előbb én is végigmentem a vízparton, beszélgettem néhány ismerőssel – mondta kérdésünkre Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Látókép horgászverseny
A horgászversenyre Kósa Lajos is kilátogatott
Forrás: Czinege Melinda

Elárulta, a tagszervezetekkel egyeztetnek arról, milyen lehetőség van arra, hogy a Civaqua-program második ütemében rendezzék az Erdőspuszták tavainak felszíni vizeit. Továbbá kiemelte: a várost érintő ipari beruházások kapcsán létrehozott monitoringrendszerhez a horgásszövetség is csatlakozott.

BS 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában