Oktatás

2023.05.03. 16:07

Csodakutyás élmények és szeretet szőtte át a debreceni fejlesztő iskola különleges programját

A Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI és Kollégium Nagy Gál István utcai fejlesztő iskolájában szerdán a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek és családjaik egy izgalmas, élménydús napot tölthettek el, amelynek célja nemcsak az együttlét öröme, hanem az előítéletek, sztereotípiák felszámolása, az esélyegyenlőség lehetőségének megteremtése, valamint család és iskola közötti kapocs erősítése volt.

A Csodakutya Alapítvány állatasszisztált terápiás foglalkozásán minden érdeklődő részt vehetett, és személyes élmények által tapasztalhatta meg a terápia jótékony, fejlesztő hatását - számolt be portálunknak az intézmény.

- Gyermekemre nagyon jellemző az állatok és a természet szeretete. Egy barátságos kutyus közelsége, feltétel nélküli nyitottsága és elfogadása felerősíti ezt az érzést. A kutyaterápiás foglalkozások mindig színesebbé teszik a napot, azt lehet izgalommal várni, utána pedig felidézni az eseményeket és töltekezni az élményekből - fogalmazott egy szülő.

A kutyaterápia után az édesanyák és nagymamák köszöntése, valamint egy meglepetés következett. A fejlesztő iskola gyógypedagógusai és gyógypedagógiai asszisztensei gesztusjelek kíséretében adták elő Halász Judit: Mit tehetnék érted? című dalát vendégeiknek.

A szívmelengető perceket kreatív foglalkozás követte Nagy Zsuzsa mandalafestő irányításával. Az alkotó folyamat eredménye a nap érzéseit felidéző, a közösség és tenni akarás erejét jelképező festett póló.

A különleges délelőttöt szeretet-vendégség zárta. A felkínált finomságokat az iskola Tündérkonyhája által könnyen érthető kommunikációval szerkesztett receptgyűjtemény alapján sütötték.

Az intézmény kiemelt feladatának tekinti a család és intézmény szoros kötelékének, együttműködésének megerősítésének túl a társadalmi el- és befogadás elősegítését. Sérült gyermekekkel foglalkozó szakemberekként tapasztalják, hogy az előítéletek többsége az ismeretek és saját élményű megtapasztalás hiányából fakadnak. 

Ennek a családi napnak legfőbb üzenete a sztereotípiák felszámolása az esélyegyenlőség lehetőségének megteremtése, valamint a család hitének, erejének megerősítése volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában