Égboltlesés

2023.04.24. 09:59

Elő a távcsövekkel: Csillagászati Napot rendeznek Hajdúböszörményben

Csillagászati Napra várja az érdeklődőket Hajdúböszörményben a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub április 29-én, 19 órától a város főterén.

A böszörményi Csillagászati Nap első távcsöves megfigyelési célpontja a Hold (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Első számú távcsöves célpontunk a Hold. Ha van távcsöved, hozd magaddal egy közös megfigyelésre! Ünnepeljük együtt a Csillagászati Tavaszi Napját Hajdúböszörmény főterén! A program csak derült, felhőmentes időben kerül megrendezésre - osztotta meg portálunkkal a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Terület Klub.

A Csillagászat Napját 1973-ban javasolta megtartani Doug Berger, az Észak-Kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke azzal a céllal, hogy népszerűsítsék, mindenki számára elérhetővé tegyék a csillagászatot. Mindezt úgy, hogy akár csak amatőr csillagászok tegyenek ki távcsöveket forgalmasabb helyeken, és mutassák be az égbolt látványát bárkinek, aki arra jár.

A jeles napnak már hazánkban is több mint két évtizedes múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat csillagászati távcsövekbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombati napra esik - tették hozzá a böszörményi esemény szervezői.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában