Húsvét

2023.04.10. 16:34

A debreceni táncosok nem hagyják, hogy elhervadjanak a lányok – fotókkal, videóval

A Debreceni Népi Együttes táncosai három év után pattantak újra szekérre és mentek locsolkodni.

Forrás: Czinege Melinda

„Ez a pár csepp víz úgy használ a lánynak, mint réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak...” – szólt a húsvéti locsolóvers a Debreceni Néptánc Együttes (DNE) férfi tagjaitól, akik még a kakast is meghazudtolva keltek korán reggel, hogy társaikat meglocsolják (nem kevés) vödör vízzel. Jó hangulattal indult a reggel az Ótemető és Rakovszky utcák kereszteződésében, a DNE főépületénél. Két öreglány kanca és egy csikó már türelmetlenül várták, hogy a sok éves hagyományt fenntartva útnak induljanak a városban zenével, vödrökkel és bekészített „melegítő” italokkal. 

Szekérrel indultak locoslkodni
Forrás: Czinege Melinda

A régi és új néptáncos legények közösen vágtak bele három év kihagyás – a pandémia miatt – után a locsolkodásba. Hercz Vilmos, az együttes vezetője is gyorsan intézkedett, hogy végre felpattanjon a hajtó mellé a szekérre, és útnak induljanak. Előtte azonban portáluknak arról beszélt, miért is fontos, hogy minden évben megtartsák a DNE-tradíciót. 

Amióta az együttes birtokába jutott egy ekhós szekér, kihasználjuk amikor lehetőségünk van, de húsvétkor rendszerint. A 2000-es évek óta általában nagy feltűnést keltünk az utakon a népi dallamokkal, a hangos csujogatásunkkal. Minden lányos házhoz elmegyünk, valakinek a barátnője vagy felesége fogad bennünket: meglocsoljuk őket, megtáncoltatjuk a ház női tagjait, egy kicsit beszélgetünk és indulunk is tovább

– tudtuk meg az évek óta zajló délelőtti menetrendet Vilitől. Kiemelte, nagyon örül, hogy végre újra szekérre pattanhatnak, és a pandémia után újra együtt lehet a kis locsolós csapat, hogy még jobban egybegyúrja a táncosközösséget.

A 10-12 táncos nem messzire utazott szekérrel az első állomására, de még így is nagy feltűnést keltettek, főleg a gyerekek körében, akik szaladtak a kapukhoz, hogy megcsodálják a piros-fehér-zöld színekkel és zászlóval díszített fogatot, melyről hangos muzsika, énekszó hallatszott már messziről. Mint utólag kiderült, nagy meglepetés volt a lánynak a fiúk érkezése. Anna még fáradt szemekkel, és kissé gonosz tekintettel fogadta, majd kísérte hátra a kertbe a fiúkat, akik jó vendég létükre a kertben talált kútból merítettek vizet a locsolókannákba, de valakinek a diszperzites vödör is kiválóan megfelelt az alkalomra. Majd félkörbe álltak, és a legcsinosabb, díszmagyarba öltözött ifjú szavalta el a versikét, mellyel készültek az ünnepre. Anna pedig egy nagy levegőt vett és már érkezett is a nyakába a jéghideg víz. Mint megtudtuk, a táncos nem számított a fiúkra, olyannyira sem, hogy a család többi tagja még aludt a házban. Ők megúszták. 

A fiúk egy gyors utántöltés után szekérre pattantak, és meneteltek a következő szerencséshez, de még kiáltottak a szekérről Annának: reméljük nincs harag!

A többi DNE-s lány sem maradt ki a locsolásból, ugyanis a többségük a délutánra a székházban szervezett Locsoló bálon merítkezett egy vödör vízben. ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában