Édes csemege

2022.09.15. 11:18

Szobanövényként indult, mára fürtökben ontja termését az egyetemi banánfa

Rebenku István élete első növénye hatalmas sikert arat a hallgatók között.

Forrás: Czinege Melinda

Rebenku István a Debreceni Egyetem tudományos segédmunkatársa a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetnél. Anno egy távozó kollégája hagyta rá az akkor mindössze 20 centiméter magas banánfát, mely mára csaknem 3 méteresre cseperedett, és kész, hogy gyümölccsel lássa el a kollégákat.

Gondos gazda

Sok helyen lehet látni az udvarokban banánfát, de azok szinte mind fagytűrő típusok, melyeknek ritkán van termése, így okkal nevezhető unikumnak az egyetemi gyümölcsfa. – Két éve került hozzám a növény, kezdetben az irodában nevelgettem. Végül mikor kinőtte a helyét, levittem az Élettudományi Központ aulájába, amit hamar megszeretett és azóta gyönyörűen meg is nőtt. Trópusi növényről beszélünk, az aulában pedig – pláne nyáron – nagyon sok a fény, és relatíve meleg van – emelte ki Rebenku István. Mint mondta, soha nem volt még saját növénye, ez az első, amelyet rábíztak: egy biztos, jól láthatóan remek gazdája a trópusi fának. – Nyilván lassabban zajlanak itt a folyamatok, mint a trópusokon. Ott egy év alatt kellene megnőnie és termést hoznia, nálunk ez két esztendő alatt sikerült.

Hangsúlyozta, pár hónapon belül számítanak arra, hogy beérik a termés, melyből néhány száz darab található jelenleg rajta. – Ugyanolyan banán lesz belőle, amit a boltban lehet kapni. Úgy terveztem, a barátokkal és a kollégákkal fogom megosztani. Remélem, a diákok nem szakítják le a gyümölcsöt, mivel nem a fán fog megérni. Le kell szednünk és utólag érlelni még – mondta.

Közönségkedvenc

Anno az épület felelősével beszélte meg, hogy levihesse a fát az irodából, mely mára a hallgatók, és a kollégák kedvence lett. – Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor jóval kisebb volt még, de úgy látom, sokan megszerették, üde színfolt az aulában. Vannak, akik megállnak mellette, fotózgatják. Az egykori tulajdonosa épp az elmúlt hétvégén nézte meg, és nagyon elégedett volt – mesélte, hozzátéve, azóta maga is nagy növénygyűjtővé vált. Sőt, mint kiderült, István kollégái is átköltöztették saját banánfáikat, és bár akad, aki csak teleltetni hagyta az aulában a növényét, egy banánligetre elég gyűlt már össze az Élettudományi Központban.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában