Fotókkal

2022.01.29. 19:13

Ha tortákról van szó, nincs akadály a szoboszlói lány előtt

Egy nap saját tortaműhelyét is szívesen megnyitná Komódi Vivien.

Forrás: Komódi Vivien-archív

Általános iskolás kora óta cukrász szeretett volna lenni, végül az egyetemi tanulmányok helyett a torták világát választotta a hajdúszoboszlói Komódi Vivien. A cukrászlány keze alól azóta megannyi szebbnél szebb, sőt olykor egészen extrém műalkotás került már ki.


Vivien lassan 5 éve dolgozik cukrászként. Mint lapunknak elmondta, fiatalabb korában csak saját kedvére, otthon kezdett sütögetni, de szinte azonnal beleszeretett a szakmába. 

Mindenképpen cukrásznak szerettem volna tanulni, de csak az érettségim után kezdhettem el a képzéseket, mert a szüleim úgy voltak vele, hátha mégis egyetemre megyek. Én azonban alig vártam, hogy vége legyen a giminek, és végre elkezdjem azt, ami mindig is érdekelt.


Bár a klasszikus tortákhoz is remekül ért, hangsúlyozta, az extrémebb változatokat sokkal jobban szereti elkészíteni. – Volt már több, kifejezetten speciális kérésre elkészített tortám, és bár a külsőre letisztult, minimalista díszítés van most porondon, továbbra is szeretnék ezekkel párhuzamosan különlegesebb süteményekkel is szolgálni – mondta Komódi Vivien, akinek egész kis portfóliója alakult ki közösségi oldalán az elkészített remekművekből. Volt, aki Thor kalapácsát, Deadpoolt, a Harry Potter Teszlek Süvegét, egy Guns N’ Roses-tematikájú, vagy akár egy Nike cipőt ábrázoló tortát kért tőle. 

Milyen a jó csokoládétorta?


A fiatal sütimester kifejtette, a tortatrendek ízben is inkább a különleges felé közelítenek manapság (ilyen például a sós karamell, passiógyümölccsel), igaz, rengetegen vannak, akik maradtak a hagyományos, sima főzött krémes torta vonalán. Vivien hozzátette, maga is többféle nemzetközi oldalt követ, hogy inspirálódjon, de szeretné, ha idővel már az ő önálló tortaműhelyéből kerülnének ki a különlegesnél különlegesebb finomságok. Mivel január 27-én volt a csokitorta világnapja, a titok nyitjáról is megkérdeztük, vajon hogyan készül a jó csokoládétorta?


– Szerintem általánosságban igaz a tortákra, hogy a legjobb, ha egyenlő a piskóta és a krém mennyisége. Az sem jó ugyanis, ha túl száraz, és az sem, ha rengeteg benne a krém. Hangsúlyos továbbá, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk. A csokitorta esetében például ha finomabb és minőségibb eredményt szeretnénk elérni, akkor csokoládét kell használni, nem kakaóport, és vajat vagy állati habtejszínt, nem margarint vagy növényi tejszínt. Egy hagyományos verzió is sokkal élvezhetőbb, ha tele van csokoládéval, és ha a krémet igazi tejszínhabbal lazítjuk – összegezte Komódi Vivien. 

 

Péter Szabolcs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában