Hétköznapi hősök

2021.11.26. 12:16

Közel ezer véradót tüntetnek ki a megyében

Köztük egy százhetvenszeres donort.

2021.03.23. Civil véradás a sárbogárdi Művelődési Házban. Nagy Norbert. FEjér Megyei Hírlap.

Fotó: illusztráció / MW-archív

Közel ezer véradót tüntet ki a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete idén a magyar véradók napja alkalmából. Figyelemre méltó, hogy az ünnepeltek között köszönthetnek egy 170-szeres donort, illetve kiemelkedően sok a 100-szor vért adók száma is.

Önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül, anonim módon vért adnak, hogy ismeretlen embertársaikon segítsenek és a hazai vérkészletek folyamatosan biztonságos szinten álljanak. Őket, a véradókat ünnepeljük november 27-én, a magyar véradók napján – hangsúlyozza közleményében a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, amely ez alkalomból 990 jubiláló donort tüntet ki. A Magyar Vöröskereszt Kongresszusa 1959-ben hazafias cselekedetnek minősítette a véradást, ezért teljes joggal irányítja a figyelmet az önkéntes véradókra mint köztünk járó titkos hősökre.

Küldetésüknek érzik

A sokszoros véradóknak életük része a véradás. Felelősséget éreznek azért, hogy mindig jusson elég vérkészítmény azoknak, akiknek a túléléshez vagy gyógyuláshoz szükségük van rá. Tudják, a véradás közös ügy: a rendszeresen leadott 4,5 deciliter vér teremti meg az említett egészségügyi biztonságot. Ez az erkölcsileg magas szintű, az év minden napján csendesen megtörténő tett összeköt véradót beteggel, véradótársával, és mindenkivel, aki a véradásszervezésben szolgál, illetve gyógyít – ezekkel a gondolatokkal tiszteleg a Vöröskereszt megyei szervezetének minden tagja, önkéntese, munkatársa a véradók előtt.

Rekordok: a véradás bajnokai

A járvány miatt különösen nehéz évek állnak a véradásszervezés mögött is. A pandémia hatására voltak olyan időszakok, amikor kevesebb véradóhelyszín nyithatta meg a kapuit. A biztonság ára volt, hogy nőtt a várakozási idő a helyszíneken. Hajdú-Bihar megyében a véradók ebben a helyzetben is kitartottak. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt tíz év rekordjait állítják fel a jubiláló véradók 2021-ben megyénkben.

A legmagasabb véradásszámú donor, Papp László, 170-szeres véradásért vehet át kitüntetést Hajdúszoboszlón.

A magyar véradók napján a hajdú-bihari területi központokban véradóünnepségeket tartanak, máshol hangulatos körülmények között a Vöröskereszt irodájában adják át az elismerést.

Kitüntetettek

170-szeres véradó: Papp László (Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezet kitüntetettje)

140-szeres véradó: Zoványi István Zsolt (MVK Debrecen Területi Sz. kitüntetettje)

125-szörös véradók: Pályi Tibor, Szilágyi László (MVK Debrecen Területi Szervezete kitüntetettjei)

120-szoros véradók: Takács Pál (MVK Hajdúböszörmény Területi Sz. kitüntetettje)

110-szeres véradók: Bíró Imre (MVK Hajdúböszörmény Területi Sz. kitüntetettje); Kiss Sándor (MVK Debrecen Területi Sz. kitüntetettje); Vámosi József (MVK Hajdúnánás Területi Sz. kitüntetettje)

100-szoros véradók: Szabó Sándor (Balmazújváros Területi Sz. kitüntetettje); Antal Attila Lajos, Balogh András, Szabóné Nagy Ilona Andrea, Szalai Ferenc Lászlóné, Mercs Richárd Zsolt, Nemes János, Zagyva Tibor (Debrecen Területi Sz. kitüntetettjei); Kiss Sándor (Hajdúböszörmény Területi Sz. kitüntetettje); Kun Tibor (Hajdúnánás Területi Sz. kitüntetettje); Karácsony Béla, Kígyós István, Molnár Sándor, Vég Lajos (Hajdúszoboszló Területi Sz. kitüntetettjei); Kása Sándor, Oláh Károly, Somogyi József (Püspökladány Területi Sz.kitüntetettjei)

Legmagasabb véradásszámú nők és férfiak

MVK Balmazújváros Területi Szervezet: Vargáné Cseh Ilona: 90-es, Szabó Sándor: 100-szoros

MVK Berettyóújfalu Területi Szervezete: Herczeg Erika: 40-szeres, Dézsi Ferenc: 90-szeres

MVK Debrecen Területi Szervezete: Szabóné Nagy Ilona Andrea: 100-szoros, Szalai Ferenc Lászlóné: 100-szoros, Zoványi István Zsolt: 140-szeres

MVK Hajdúböszörmény Területi Szervezete: Pásztor Aranka: 70-szeres, Takács Pál 120-szoros

Hajdúnánás Területi Szervezete: Dobos Erika: 70-szeres, Vitézné Kovács Irén: 70-szeres, Vámosi József: 110-szeres

Hajdúszoboszló Területi Szervezete: Hegedűs Anikó Jolán 75-szörös, Kovács Lászlóné 75-szörös, Papp László 170-szeres

Püspökladány Területi Szervezete: Csige Sándorné: 75-szörös, Kása Sándor: 100-szoros, Oláh Károly: 100-szoros, Somogyi József: 100-szoros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában