Kávéimádók, figyelem!

2021.11.30. 07:00

A jó eszpresszó titkával felpörgetjük ezt az álmos novemberi napot

Az eszpresszó a huszadik századi feltalálása óta a világ egyik kedvencévé vált.

Fotó: Bekecs Sándor

Az olasz történelem szerint 1901-ben Luigi Bezerra szabadalmaztatta újszerű kávégépét, ami a forralón kívül négy különböző részből állt, melyek mindegyike különböző méretű filtereket tartalmazott, bennük a kávécserjével. A forrásban lévő víz a kávécserjén keresztül öltött kávéalakot, vannak, akik tehát innen eredeztetik az eszpresszó változatot. 1946-ban aztán egy Achille Gaggia nevű úriember dugattyús kávégépeket kezdett el gyártani, habos/krémes réteggel rendelkező kávét előállítva, így a közismertté vált verzió talán csak ekkor öltött végleges formát. Egy biztos, mára az erős ízű, ám kevés koffeintartalmú ital világszerte a napi kávéhasználat egyik alapművévé vált. Ecsedi Bálint baristát, a Volt egyszer üzletvezetőjét kérdezte a Napló a jó eszpresszó titkáról.

Fotó: Bekecs Sándor

Feketén az igazi

A baristát öt-hat éve foglalkoztatják a kávék, melyből a szakdolgozatát is írta az egyetemen. Elmondása szerint itthon az eszpresszót nem hajtják még úgy fel nagy rohanásukban az emberek, mint Olaszországban, de a top 3 választásban már hazánkban is szerepel a kapucsínó és a latte mellett. – Van, aki egy kis tejjel issza, régebben a tejszín, tejszínhab is elterjedt volt, de szerencsére mára egyre többen tisztán, feketén fogyasztják. Ez azért is lenne fontos, mert így lehet igazán kiélvezni az ízeket. Minél többet iszol, annál kevésbé fogod cukorral kérni – mondta Ecsedi Bálint, aki szerint az eszpresszó lényege, hogy egy gyors, ízletes pörgető legyen. – Nagyjából 27-30 másodperc alatt 25-30 milliliter folyik le, amit azon melegében, a tetején képződő sűrű, krémes barna habbal, azaz cremával szokás meginni. Ha várunk vele, utóbbi sajnos az oxigén hatására elül, eltűnik – figyelmeztetett a fiatal szakember, aki arra is kitért,

a kávé mellé szervírozott vizet tévhit az eszpresszó után meginni, az az előzetes semlegesítéshez ajánlott, hogy ténylegesen kiélvezhessük a forró ital adta ízeket.

Fotó: Bekecs Sándor

Szakértelmet igényel

Kiemelte, otthon is meg lehet próbálni elkészíteni, ám egy kisebb kávéfőzőben nem biztos, hogy meglesz a kellő nyomás, a kotyogós pedig vizesebbé teszi, így crema nélkül jön ki a végtermék. – Egy komolyabb, speciális gép 4-6 millió forintnál kezdődik. Soknak hangozhat, de fontos, hogy minőségi eszközt használjunk a megfelelő szakértelemmel. Az sem mindegy ugyanis, hogyan őröljük, tömörítjük a friss kávét. Ahogy leőröltük, azonnal le kell főzni, nem állhat percekig. A víz minősége szintén számít, ezért vannak külön olyan gépek, amelyek lágyítják is azt a jobb elkészítés érdekében – fejtette ki Ecsedi Bálint, aki szerint egy minőségi eszpresszóból akár 5-6 csészével is meg lehet inni naponta. – Az eszpresszó szinte minden kávé alapját alkotja, és akár laktózmentes tejjel is iható. A legújabb trend világszerte az új hullámos, világos pörkölésű, savanykásabb, citrusosabb ízvilágú, míg az olasz, klasszikus verzió inkább sötétebb, testesebb, étcsokisabb, kakaósabb ízeket ad – foglalta össze.

Péter Szabolcs

Recept: klasszikus tiramisu

Ha az eszpresszó kávéról beszélünk, nemcsak mint gyors, de annál finomabb, tiszta ízű italként tartjuk számon. Amellett, hogy szinte minden kávékülönlegesség alapanyaga, bizonyos ételek elkészítése is elképzelhetetlen nélküle. Ilyen például az olaszok csodálatos desszertje, a tiramisu, mely mára a világ bármely pontján ismertté vált. Íme egy hagyományos tiramisurecept, egyenesen az olívaolajok, jó borok és mesés ételek hazájából, a napfényes Itáliából.

Hozzávalók:

  • 4 darab tojás
  • 2 adag eszpresszó
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dkg barna cukor
  • 40 darab babapiskóta
  • egy kevés rum
  • egy kevés kakaópor
  • Elkészítése:

    Egy nagyobb tálban botmixerrel összekeverjük a tojássárgákat 40 gramm barna cukorral (porcukor is használható hozzá), amíg halvány barnássárga elegyet nem kapunk. A fehérjéből egy másik tálban óvatosan finom habot keverünk újabb 40 gramm cukor hozzáadásával. Az így kapott habhoz apránként mascarponét adagolunk, összeforgatva könnyed állagú, krémes masszát kreálva belőle. Újabb finom mozdulattal a mascarponés fehérjehabot hozzáadjuk a tojássárgájából készült alaphoz. Törekedjünk arra, hogy a mozdulatok során ne törjük össze a habot! Egy harmadik tálban eszpresszó kávét és rumot vegyítünk, majd állni hagyjuk kis időre. Magas falú üvegtálba kakaóport szórunk, amíg el nem fedi az üveg fenekét.

    Az eszpresszós, rumos tálba beleforgatjuk a babapiskótarudakat, amíg kissé meg nem szívják magukat a kávés lével. Ügyeljünk, hogy ne ázzanak el túlzottan, mert akkor könnyen szétmállnak, ami veszélyeztetheti az egész étel minőségét, dekoratív állagát! Szorosan az üvegtál falának, valamint egymásnak támasztva helyezzük el a piskótadarabokat! Halmozzuk a piskóták felét egymásra, majd az így kapott rétegekre csorgassuk rá finoman a mascarponés, habos, krémes massza egy részét! Ismételjük meg a piskótaréteg elhelyezését, és egy újabb réteg mascarponés krémmel fedjük be az ételünket! A krém tetejét szórjuk meg bő kakaóval, esetleg igény szerint némi étcsokoládé-reszelékkel!

    Az így kapott desszertet fedjük le alaposan alufóliával, majd helyezzük a hűtőbe, és hagyjuk állni minimum 5 óra hosszáig! Egyes szakemberek szerint, ha szeretnénk, hogy az ízek valóban összeérjenek, érdemes egy teljes napot várni a tiramisunk kivételével. Az elkészült finomságot vágjuk kisebb kockákra, vagy egy kisebb üvegkehelybe helyezve, némi csokoládéval, esetleg egy jó kávéval együtt tálaljuk!

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában