tippek kezdő gazdiknak

2021.10.29. 14:09

Kiskutya érkezik a családba: ezek a legfontosabb teendők

Varázsoljunk kutyabiztos otthont kedvencünknek!

Fotó: Nagy Annamária-archív

Egy új kisállat megérkezése mindig nagy boldogság a család számára, azonban gondos gazdiként a kezdeti időszakban kötelességünk, hogy a várva várt négylábú is örömét lelje az első találkozásban. Ennek okán kértünk tanácsot Nagy Annamáriától, a Debreceni Kutyaiskola vezetőjétől, és kerestük a válaszokat a következőkre: hogyan fogadjuk az újdonsült családtagot, miként tehetjük számára komfortosabbá az új otthonát. Tudniillik, nem elegendő az, hogy találjunk neki egy kényelmes fekhelyet, elhalmozzuk őt mindenféle játékkal – ezeknél sokkal fontosabb az, hogy a legmegfelelőbb ellátásban részesítsük, továbbá ügyeljünk a testi épségére.

– Az első és legfontosabb, hogy kutyabiztos otthont varázsoljunk, éppen ezért vállalnunk kell, hogy lesz némi teendőnk a lakásban is. Ne is adjunk esélyt arra, hogy a négylábú valami oknál fogva a lakásban található elektromos vezetékekhez hozzáférjen, tegyük sínbe, kerítsük el azokat, vagy már az elején olyan sarkot, szobát találjunk neki, ahol nem használunk elektromos eszközöket. A vegyszereket egy helyen tároljuk, az is egy olyan helyiség legyen, ahol a kutyus nem játszik, szaladgál, továbbá a házban elhelyezett növények se legyenek az állat közelében. Mindannyian tudjuk, egy kölyökkutya eleinte még nem tudja, hogy mit szabad, és mit nem, ezért a saját magunk érdekében az értékes tárgyainkat tegyük biztonságos helyre, így nem fog minden bizonnyal kárt tenni semmiben. A gazdik többsége alig várja, hogy megmutassa az új kis jövevényét a családtagoknak, barátoknak. Ez egyáltalán nem tilos, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a kutyus eddig ritkán vagy egyáltalán nem találkozott még emberekkel, hiszen még alig hagyta el az almot, éppen ezért nem szabad „lerohanni” őt, fő a fokozatosság – javasolta, hozzátéve, egy néhány hetes eb 24 órából valójában húszat alszik, ezt fontos figyelembe vennünk, biztosítani számára a legalkalmasabb, kényelmesebb fekhelyt.

Fotó: Nagy Annamária-archív

Fontos a bemelegítés

– Nyilvánvalóan nem az lesz az első dolgunk, amikor elhagyjuk a házat, hogy felkeressünk egy kutyafuttatót, viszont idővel ez is eljön, ugyanis mindannyian tudjuk: egy állat számára elengedhetetlen a minőségi aktív mozgás. Továbbá az is, hogy társaival találkozzon, azonban nem mindegy, ez mikor, hogyan történik. Fel kell mérnünk a terepet; ha még nem jártunk ott, akkor először inkább térképezzük fel a környéket, illetve az oda járó négylábúakat. Nem mindegy, az ott futkározó kutyák mekkorák, milyen fajták, illetve a habitusuk is nagyon sokat számít. Tegyük fel magunknak a kérdést: tudjuk-e kedvencünket kontrollálni bizonyos helyzetekben? Hogyan reagál a kis ölebünk akkor, ha látja, társai éppen labdáznak? – tette fel Nagy Annamária a kérdéseit, majd megjegyezte: ha úgy döntünk, irány a kutyafuttató, akkor a bemelegítésre feltétlenül ügyeljünk. – Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy be tudjuk tanítani a kedvencünket, akkor kérjük ki szakember véleményét. Ki kell tapasztalnunk, hogy az ebünknek mekkora a mozgás­igénye, csak így tudjuk elkerülni az esetleges sérüléseket – nyomatékosított.

Fotó: MW-archív

Hogyan fürdessük télen?

Nagy Annamáriától a téli kutyafürdetésről is informálódtunk. Elöljáróban leszögezte: ha kinti kutyáról beszélünk, akkor felejtsük el ebben az évszakban a tisztálkodás ezen formáját. Ha a „házőrzőnk” többnyire a szabad ég alatt tölti idejének nagyobb részét, akkor ne akarjuk megfürdetni, ugyanis könnyed megfázás mellett akár többel is bekötheti. – Ha szobakutyáról beszélünk, akkor sem kell túlzásba vinni a tisztálkodást, tehát a gyakoriság itt egyáltalán nem fontos. De ha mégis emellett döntünk, akkor legyen gyors a fürösztés, lehetőleg este, illetve meleg vizet használjunk, majd alaposan szárítsuk meg a bundáját. Elengedhetetlen, hogy tudjuk, allergiás-e bármilyen samponra a család kedvence, és ennek megfelelően válasszunk tisztálkodási szert – hangsúlyozta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában