Harcművészet

2021.10.06. 17:16

A tanulás mellett mesterfokon kungfuzik Répási Gergő

Egyre több sikeres fiatallal büszkélkedhet Hajdúsámson, közéjük tartozik a 20 éves fiatal is.

Forrás: Dandé Melinda

Répási Gergő jelenleg a fogorvosi egyetem elsőéves hallgatója, középfokon beszél angolul és németül, a tanulás mellett diákmunkát is vállal. Szeretett hobbija, amivel teljesen kitölti szabadidejét, és már mesterfokon műveli, az a Wing Tsun Kung Fu önvédelmi harcművészet. Ezt nem sokan mondhatják el magukról ennyi idősen. – Nyolcéves koromban jött az életembe a sport. A rajzfilmekben nagyon megtetszett a harcművészet, főleg a keleti. Anyukámmal a városban elkezdtük keresni a lehetőségeket, és így akadtunk rá a Hajdúsámsoni Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Iskolára, amely a Magyar Wing Tsun Egyesület része – kezdte a beszélgetést a fiatalember, akit a mozgás öröme már az első edzésen magával ragadott, tehetsége pedig évről évre bontakozott ki.

Gergő pontosan tudja ennek a kungfu stílusnak a történetét. – Kikezdhetetlen logikájú mozgásforma, amelyet egy idősebb kínai apáca hozott létre.

„A Wing Tsun Kung Fu nem az erőre épít, hanem az erőnek az elvezetésére, a gyorsaságára, a test gyenge pontjainak a támadására.”

A gondolkodó ember harcművészete. Pontosan ezek miatt fogott meg első perctől ez a sport – mondta.

Kortól függetlenül

Répási Gergő | Fotó: Dandé Melinda

Hajdúsámsonban egy héten kétszer jár edzésre, de Debrecenbe is megy, ha úgy alakul. Évente két szemináriumot tartanak, egyet tavasszal és egyet ősszel, ilyenkor a tanítványoknak lehetőségük van vizsgát tenni. Ebben a harcművészetben nincsenek versenyek. Hogy ki mehet vizsgázni, azt az adott mester határozza meg. Gergő az évek alatt 12 vizsgán volt már, míg a tizenharmadikon megkapta mesterfokozatát. – Az önvédelmet egymással gyakoroljuk; párba állunk, kapunk egy feladatot, amit alkalmazunk a küzdőtársunkon a vizsgán. Nálunk szilvavirág jelzi a fokozatokat. Most aranyszínű a virágom, a ruházatom pedig mesterruha, majd diplomát is kapunk erről – ismertette a részleteket.

Az egyetemista segédoktató is az edzéseken, a 4. mesterfokozatban lévő mesterének a helyettese. – Számomra a Wing Tsun Kung Fu magabiztosságot ad, önbizalmat, tiszteletet és fegyelmet. És ami még nagyon fontos, kiváló közösséget, igaz és becsületes emberekkel – mondta boldogan. Az egyesület minden évben szervez edzőtáborokat, és nagyon szívesen vállalnak bemutatókat bármilyen rendezvényen. – Voltak nehezebb időszakok, amikor úgy éreztem, nagyon nagy a kihívás. De a sport iránti szeretetem mindig megvolt, ezért nem adtam fel. Soha nem fogom elfelejteni, amikor én lettem a rangidős tanítvány a klubban. Jó érzés volt, hogy amit kemény munkával megtanultam, azt tovább is adhatom – gondolt vissza a harcművész.

Gergőnek nincs szándékában leállni a sporttal, ameddig csak lehet, űzni fogja ezt a harcművészetet. – Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, 5-6 éves kortól egészen 70-80 éves korig, hiszen kortól független. Az elért eredmények nem sikerülhettek volna mesterem, Fekete László hozzáállása, támogatása nélkül – zárta a beszélgetést Répási Gergő.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában