egészség

2021.09.01. 19:21

„Mindenmentes” étrend a legkisebbeknek

Az allergia korunk népbetegsége – a gyakorisága pedig egyre nő.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A csecsemőkorban jelentősége lehet a hipoallergén táplálásnak – erre szakemberek is felhívják a figyelmet.

Az optimális fejlődést az anyatejes táplálással lehet biztosítani gyermekeink számára, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos anyatejes táplálást a csecsemő féléves koráig, majd kiegészítésként kétéves korig vagy azon túl ajánlja. Ugyanakkor vannak esetek, amikor az édesanyának nincs elegendő teje. Ebben az esetben tápszerrel helyettesítheti az anyatejet, a termékek között pedig szerepelnek hipoallergének is.

Egyszerű recept

A szilárd táplálékok bevezetése tápszerrel táplált csecsemőknél csak négy hónapos kor után kezdődjön meg. Ma már sok lehetőség kínálkozik arra, hogy színessé és változatossá tegyük a táplálást, akár az interneten is találhatunk tippeket ízletes és egyszerűen elkészíthető ételekhez. Lehetőleg mindig friss alapanyagokból és házilag készítsük el az ételeket a gyermekeinknek. Javaslatok szerint négy hónapos kortól minden friss zöldség és gyümölcs, tejtermékalapú mártást vagy szószt nem tartalmazó konzerv, tej és tejföl nélkül készített leves kiváló a gyermekek táplálásához. Nagyon egyszerűen készíthetünk csemeténknek egyebek mellett tej-, tojás-, szója- és gluténmentes barackhabot. Ehhez szükségünk van száz gramm friss vagy mélyhűtött barackra vagy nektarinra, 20 gramm hipoallergén porra és 50 milliliter felforralt, majd lehűtött vízre. A barackot turmixoljuk le, a port csomómentesen keverjük el a felforralt és visszahűtött vízzel, majd az alappépet és a barackvelőt alaposan keverjük el. Végül kissé habosítsuk.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában