megtisztelő elismerés

2021.08.30. 14:15

Huszonnégy jelölt közül lettek a legjobbak a hortobágyiak

A Magyarország Legszebb Birtoka 2021 cím Hortobágyon landolt.

Fotó: Medgyesi Gergely Árpád-archív

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kapta meg a napokban a Magyarország Legszebb Birtoka 2021 címet. A díj célja nem más, mint bemutatni hazánk mezőgazdasági szépségeit, azokat a birtokokat, ahol az élelmiszerelőállítás alapja történik, mindemellett felhívni a figyelmet azokra a gazdákra, termelőkre, akik a profi szakmai munka mellett egy-egy birtok szépségeit is szem előtt tartják. A szervezők úgy vélik, hogy hazánk agrárkultúrája, esztétikumai és szakmai színvonala semmiben nem marad el a nyugati birtokszépségektől.

Tulajdonosi szemlélet

Mint megtudtuk, nyolc kategóriában lehetett nevezni a jelölteket: családi gazdaság, gyümölcstermesztő birtok, fiatal gazda tanyája, szántóföldi növénytermesztő major, kertészet, precíziós gazdálkodás, szőlészet-borászat és állattenyésztő birtok. Az utóbbiban lett kategóriagyőztes a hortobágyi szervezet, ám a zsűri úgy gondolta, a legszebb birtok címet is odaadja a társaságnak, akinek az ügyvezetőjét, Medgyesi Gergely Árpádot telefonon értük utol.

Medgyesi Gergely Árpád vehette át Magyarország Legszebb Birtoka 2021 címet | Fotó: Medgyesi Gergely Árpád-archív

– Óriási megtiszteltetés az számunkra, hogy huszonnégy gazdálkodó közül mi hozhattuk el a trófeát. Úgy vélem, a címet nem egy társaság, hanem az a fajta gazdálkodási mód nyerte, amit itt az emberiség több ezer éve követ Hortobágyon. Ugyanazt a pásztoroló legeltetést alkalmazzuk, amit ezelőtt az elődjeink, így kijelenthetjük: a hagyományos legeltetési módszer alkalmazása a titkunk. Aki egy kicsit is ismeri szervezetünket, az tudja, hogy törekszünk arra, ne csak húst állítsunk elő – magyar szürke szarvasmarhából, magyar házi bivalyból, hortobágyi rackából –, hanem terméket is készítsünk. Bizonyára ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a zsűri nekünk ítélte a címet. Igyekszünk a táj teljes körű hasznosítására, a termelés mellett be is mutatjuk a környék szépségét: évente közel 200 ezer látogatót tudunk vendégül fogadni a legkülönfélébb rendezvényeinken – mondta.

– Egy idelátogató vendégünk jelölte szervezetünket a versenyen, amit ezúton is szeretnénk megköszönni, már az is óriási öröm volt, amikor a szervezők megkerestek, az pedig csak hab a tortán, hogy ilyen szépen szerepeltünk – fűzte hozzá. Ezt követően leszögezte, a dolgozókban rejlik a legnagyobb erejük, ugyanis sok generációs pásztoroknak van szerencséjük munkát adni, akik tulajdonosi szemlélettel állnak a munkájukhoz, ez pedig csak előre viszi a társaságukat.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában