Campus Fesztivál 2021

2021.07.24. 13:29

A szórakozás mellett életmentést is tanulhattak a fesztiválozók

Idén is izgalmas programokkal készültek a fesztiválozóknak a Debreceni Egyetem karai és intézetei.

Fotó: Napló-archív

Tudományból is jut azoknak, akik ellátogatnak az idei Campus Fesztiválra, persze természetesen játékos formában: a cívisváros felsőoktatási intézményének összesen 27 intézete mutatkozik be. Megnéztük, milyen izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a standoknál.

A Sporttudományi Intézet és a DEAC közös standján például a sportot és az egészséges életmódot népszerűsítik, de ha valaki időt szán egy, a DEAC szakosztályairól szóló szöveg elemezésére, majd számot ad tudásáról egy kvízben, akkor akár tárgynyereményekkel, egyebek mellett napszemüveggel, bögrével vagy sapkával is gazdagodhat. Emellett kipróbálhatunk náluk távirányítós autózást vagy dartsozhatunk is.

A Klinikai Központ az Országos Mentőszolgálat közreműködésével életmentési szimulációs bemutatókat tart a fesztiválon, amelyben megtudhatjuk, hogy milyen lépéseket követnek a bajbajutottakhoz kiérkező mentősök, de gyakorolhatjuk is az újraélesztést a helyszínen.

Fotó: Napló-archív

Társasjátékkal szórakoztat a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága, akiknek első számú célja a hallgatók környezeti nevelése. – Zöldszemélyiség-tesztet hoztunk, de van kvízünk Debrecen város klímavédelmi programjával kapcsolatban, illetve zero waste tippeket is szívesen adunk a hozzánk érkezőknek – mondta el lapunknak Szilágyi Péter, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

A Gazdaságtudományi Kar három szervezettel települt ki a rendezvényre. Standjuknál puzzle vár, a karhoz kötődő épületeket vagy logókat rakhatják ki a türelmes fesztiválozók, a legkisebbeknek pedig színezőkkel is készültek. – Meglepően sokan jöttek már hozzánk játszani, akadt köztük olyan, aki korábban GTK-s volt és kicsit nosztalgiázott velünk, emellett főként kisgyermekek érkeztek. Abban bízunk, hogy megismernek minket, jó emlékeket szereznek nálunk, és majd később, a pályaválasztás kapcsán eszükbe jutnak ezek az emlékek – mondta el Boros Tamás, a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Szakkollégium elnöke.

Bort is kóstolhatnak

Igencsak népszerű az Egyetem téren a Mádi Bor Akadémia standja. Itt az érdeklődők magyar mustfokot állapíthatnak meg, de speciális eszközök segítségével akár a várható alkoholtartalmat is megmérhetik.

Fotó: Napló-archív

– Borkóstolóval is készültünk. Három bort hoztunk a Campus Fesztiválra, így van nálunk egy száraz bor, egy cuvée, valamint egy aszú. Ezeket a kóstolás után cukortartalmuk szerint kell helyes sorrendbe állítaniuk a vállalkozó szellemű bulizóknak. Sokan kipróbálják magukat, és nagyon ügyesek a résztvevők. Emellett hoztunk még főzőpoharakat is, amellyel szemléltetjük, hogy a valóságban mit is jelent pontosan, hogy egy bor 200 vagy 300 gramm/liter cukrot tartalmaz. Van olyan feladatunk is, ahol csak két bort kóstolhatnak a résztvevőink, majd utána az alkoholtartalmat megfigyelve sorba kell rendezzék azokat, de ugyancsak két bor kóstolásával a savtartalom szerinti sorrendet is felállíthatják. Készültünk még egy munkafüzettel is, amelyet akkor dobhatnak be egy sorsolási dobozba, ha legalább négy állomást teljesítettek. A legszerencsésebbek mádi borokat nyernek – sorolta Bacsó Zsófia Réka laborvezető.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában