eltérőek az igények

2021.06.09. 18:00

Idén is sokan vágynak a tengerre, népszerűek a környező országok

Egyre elterjedtebbek az egyéni utazásokra kötött útlemondási (sztornó-) biztosítások.

20200320, Budapest Légi utazásra várók óvatosságból védőmaszkban a koronavírus-járvány miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: MW-archív

A magyarok imádják a tengerparti nyaralásokat, ezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-re vonatkozó kimutatása is alátámasztja. Ugyanis a tavalyelőtti adatok szerint a legnépszerűbb nyaralási célpont a magyarok körében Horvátország volt, de a közkedvelt célországok között sorakozott Spanyolország, Bulgária, Görögország, Törökország, Ausztria, Olaszország is. A 2020-as esztendő nem az utazások éve volt, többen leginkább a belföldi lehetőségekkel éltek, viszont idén már nagyobb az utazási kedv.

Utánajártunk, a naptári nyár beköszöntével kedvet kaptak-e a magyarok a külföldi kiruccanásokhoz, hol kívánnak eltölteni néhány napot, és ami még fontos kérdés: autóval, vonattal, esetleg repülőgéppel indulnának útnak?

A pandémia előtt Törökország, Egyiptom, Ciprus és Görögország nagyon keresett volt a keleti régióban, és egyébként ezek az úti célok jelenleg is népszerűek a hajdú-bihariak körében – osztotta meg elöljáróban tapasztalatait egy debreceni utazási iroda vezetője, Szántai Judit.

„Nagyon sokat számít, hogy Debrecenből hová, milyen járatok indulnak. Többen már a beszélgetés előtt leszögezik: csak olyan országok ajánlatait vegyük végig, ahová a debreceni reptérről indul gép.”

– Most azt látni, hogy Törökország lehet az idei kedvenc – oda vágynak a legtöbben itthonról a könnyített beutazási feltételek miatt is, de ugyanúgy közkedveltek a közelebbi országok is, mint Horvátország, Ausztria, Olaszország vagy éppen Románia, ahová sokan vállalják, hogy autóval utazzanak – mondta.

Rejtett költségek

– A nyugdíjasok utazási kedve töretlen, magabiztosan vágnak neki egy-egy hosszabb útnak. A fiatalabbak előnyben részesítik a környező országokat, célba veszik a horvát és az olasz tengerpartok hoteljeit, apartmanjait. Nincsenek akkora igényeik, mint a kisgyermekes családoknak, szinte mindegy, hogy 700 vagy 1500 kilométert utaznak autóval. Számukra az a fontos, hogy aránylag olcsó legyen a szállás, találjanak a közelben boltot, szórakozóhelyet. Ezzel szemben a családosoknak a kényelem az, ami nélkülözhetetlen, valamint a panoráma: 100-200 méterre helyezkedjen el a parttól a szállás, és mindenképpen tengerre nézzen – mondta a szakértő. Azt is megemlítette: az érdeklődők már az elején leszögezik, ne legyen rejtett költség. Tehát a csomag mindent tartalmazzon, többek között a biztosítást, a transzfert és a helyi ellátást is.

„A magyar utazóközönség körében egyre elterjedtebbek az egyéni utazásokra kötött útlemondási (sztornó-) biztosítások. Tudatosabbak vagyunk, főleg most a járvány miatt. Tudniillik a legtöbb országban be­utazáskor PCR-tesztet kérnek, ezért arra is fel kell készülnünk, ha netalán pozitív lesz, s ebben az esetben se ússzon el a pénzünk.”

A szakember kijelentette, ha pihenni kívánunk az idei szezonban, akkor megéri külföldi utakban gondolkodni. – Egy család szinte jobban jár egy tengerparti nyaralással, mint ha elmenne a Balatonra üdülni. Belföldön még mindig nem jellemző a teljes ellátás vagy az all inclusive (mindent tartalmaz) – pedig ezen szolgáltatásokat a legtöbb családos igényli, mivel sokkal pénztárcabarátabb, mint naponta különböző éttermekben fizetni – fogalmazott.

Nagy Emese

Biztonságban az autóban

Hosszabb autóút előtt mindenképpen ellenőrizzük négykerekűnk műszaki állapotát – hívta fel a figyelmet Reszegi Sándor autószerelő. – Indulás előtt érdemes tesztelni a gépkocsi világítóberendezését. Kiégett izzóval nem csak veszélyes közeledni, de több országban kimondottan súlyos bírságot szabnak ki, ha nem égnek a lámpák. A legfontosabb talán, hogy ellenőrizzük a fékrendszer és a futómű állapotát – ez minden esetben ajánlatos, főleg akkor, ha egy hosszabb ideje pihenő autóval vágunk neki az útnak. Nézzük meg, hogy megfelelő-e a hűtőfolyadék szintje, illetve ne felejtsük el az olajcserét sem. Vizsgáljuk meg a gumiabroncs futófelületét, illetve győződjünk meg arról, hogy az akkumulátor és a rendszer egésze rendeltetésszerűen működik – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában