A tea az új kávé?

2021.01.11. 21:15

Egyre népszerűbb nálunk a teázás

A tea egészségesebb, némelyik fajtájának élénkítő hatása pedig erősebb is a kávénál.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Népszerű lett a teázás hazánkban az elmúlt években. Még mindig a kávé a magyarok egyik legnépszerűbb itala, azonban az egészséges életvitel hangsúlyozása miatt egyre többen részesítik előnyben a tea fogyasztását.

Tardi Petra | Fotó: Kiss Annamarie

– Természetesen az őszi időjárás hozza meg igazán a teázás hangulatát, így szezonban mindenképp az október és február közötti időszakot tudnám a legerősebbnek mondani – mondta Tardi Petra, a Vintage World Cafe & Flower üzletvezetője. Hozzátette, van, aki hobbiból fogyaszt teát, de olyan is, aki tudatosan. – Nagyon sokan még a mai napig nem ismernek a filteres teákon kívül mást, esetleg nem is hallottak a szálas teákról, pedig nagyon nagy különbség van pedig a kettő között. A szálas teához az örökzöld cserje értékesebb, friss hajtásait szedik le megfelelő időben, többszöri szüret alkalmával. Ezzel szemben a filteres tea nem a tealevelekből van, hanem a tealevél szüret után ottmaradt, rászáradt maradványaiból. Ezáltal a filteres tea nem tudja sem ízben, sem hatásban azt produkálni, mint a szálas tea – tájékoztatta lapunkat. Köztudott, hogy a tea nyugtat, ellazít és felmelegít, így kiváló választás egy hosszú nap zárásaként, vagy egy borús hideg napon. Emellett sokan hisznek a gyógyteák erejében és a zöld teák zsírégető hatásában is.

– A legnépszerűbbek még mindig a gyümölcsös teák, ezt követik a zöld teák majd a fekete teák. Nagyon függ a teaválasztás a napszaktól, alkalomtól és korosztálytól is. Míg a fiatalok a gyümölcsösebb ízvilágot kedvelik jobban, az érettebb korosztálynak bátran szoktuk ajánlani a fűszeres fekete teánkat, mely felér egy csésze kávéval is markáns, fűszeres ízvilága miatt, nem mellesleg élénkítőbb is, mint egy kávé – osztotta meg tapasztalatait.

A vendégek által nagyon kedvelt virágzó tea Kínából ered | Tardi Petra-archív

Beszélt egy igazi különlegességről is: a virágzó tea Kínából ered és a tavalyi évben terjedt el igazán Európában is. – Ízében és látványában is kiemelkedik az eddigi teák közül. Lényegében egy szálas teáról van szó, melynek tealevelei szorosan össze vannak kötözve egy illatos virággal, virágszirmokkal. Főként a teacserje virágát: jázmint, hibiszkuszt, bazsarózsát vagy körömvirágot használnak erre a célra – mondta. A különlegesség elkészültéhez nagy hőfok és néhány perc szükséges. Ezt követően a virág teljesen kinyílik és csodálatos látványt tár fogyasztója elé. – Azt gondolom, hogy ez egy kiváló kézműves ajándék a teakedvelőknek – tette hozzá Tardi Petra.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában