időt nyertünk

2020.10.25. 10:25

Többet alhatunk, de nem mindegy, hogyan

A szakember szerint le kell lassítanunk.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az óraátállításokat nem mindannyiunk viseli gördülékenyen, hiszen egyfajta komfortzóna-kilépéssel jár. Kicsit beleszól, megtöri az addigi rutinunkat, bár itt az őszi periódusban mindig könnyebb a helyzet, hiszen egy órával tovább alhatunk majd.

Fotó: Soltész Ian-archív

A Napló Soltész Ian mentálhigiénés szakembert arról kérdezte, milyen aspektusból érdemes leginkább megközelítenünk az óraátállítást annak érdekében, hogy minél kevesebb negatív hozománnyal tudjunk alkalmazkodni.

A szakértő először arra hívta fel a figyelmet, hogy az óraátállítás kapcsán mindig visszajelzést kapunk a saját rugalmasságunkról: általában a rugalmas emberek könnyebben állnak a változáshoz. – A pszichológia az ilyen embereket reziliens személyeknek hívja, akik gördülékenyen, rugalmasan állnak az élet eseményeihez, a különböző szituációkhoz. Egyébként mint oly sok minden, ez is egy fejleszthető habitus – jegyezte meg.

Csak lassan a testtel!

Soltész Ian kitért arra is, hogy ebben az elképesztő iramot diktáló világban az emberek többsége egyáltalán nem foglalkozik az alvásminőségével. – Majd alszom, ha időm lesz rá, mondják, és valahogy sosincs rá időnk – hangsúlyozta.

A szakember szerint miközben a rendszeres, minőségi alvás egész napra magas szinten tartja az energiaszintünket, szépíti, fiatalítja a bőrt és a testet, képes hosszabbítani az életünket. – Nem véletlen fogalmazták meg az őseink, hogy lassan járj, tovább érsz. A mai kor embere ezt a tanítást teljesen elfelejtette. Helyette felcserélte a „gyorsan járj, és érd el azonnal, különben lemaradsz” mottóra. Sokan így gyakran hamarabb el is érik a céljaikat, de teljesen kiégve, munkájuk gyümölcseit soha nem élvezve, 20 évvel öregebbnek kinézve, ráncosan és karikás szemekkel hajlamosak vagyunk szétforgácsolni magunkat. De miért is? – tette fel a kérdést az életvezetés szakértője. Azt vallja: aki hosszú távon tervez saját magával, és fontos számára az egészsége, az odafigyel arra, hogy rendszeresen kialudja magát, így napközben sokkal több mindenre lesz energiája, hatékonyabb lesz a munkájában, és jobb lesz a kedve is.

– Azt szoktam javasolni, hogy az utolsó koffeintartalmú italunkat elalvásunk előtt 10 órával fogyasszuk el. Ennyi kell ahhoz, hogy a koffein teljesen távozzon a véráramunkból, és jól tudjunk aludni. A magas önbecsülésű embernek fontos a hosszú távú egészsége is, ezáltal az alvás minősége is prioritást élvez. Nincs ez másképp az élsportolóknál sem.

– Ez a mostani – és lehet, hogy utolsó – óraátállítás legyen emlékeztető számunkra, hogy ne sajnáljuk az időt az alvástól és a rendszeres pihenéstől, hiszen ez egy szó szoros értelemben tett befektetés! – figyelmeztetett a szakértő.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában