macskalandok

2020.10.08. 11:45

Óvatosságot igényel a cicák bőrének ápolása

Vannak különböző cirógatások, melyeket szeretnek kozmetikázás közben, de ahány macska, annyi szeszély.

Egy hosszú szőrű kedvenc esetében rendszeres fésülés ajánlott Fotó: Ambrus Fanni-archív

Fotó: Ambrus Fanni-archív

Alapvetően a macskák nagyon tiszta állatok, amit alátámaszt az is, hogy napjaik nagy részét „mosakodással” töltik. – Hiába tisztogatják magukat rendszeresen a macskák, fontos számukra a megfelelő kozmetika. Az elhalt szőrt érdemes rendszeresen kikefélni. Ennek oka az, hogy ha ez elmarad, a szőrük „befilcesedik”, ami különböző bőrproblémákhoz vezethet – mondta el a Napló érdeklődésére Ambrus Fanni kisállat-kozmetikus. – A legjelentősebb különbség a kutyák és a macskák kozmetikázása között, hogy a cicák bőre sokkal nyúlékonyabb és sérülékenyebb. A kefével vagy a fésűvel óvatosabban kell bánni, nyíráskor pedig érdemes speciális nyírófejet használni. Az összes folyamat közül a legfontosabb a fésülés. Ha a beállt szőr alatt a bőr befülled, könnyen korpásodhat, ami tökéletes feltételeket teremt a baktériumoknak – tette hozzá.

Egy hosszú szőrű kedvenc esetében rendszeres fésülés ajánlott
Fotó: Ambrus Fanni-archív

Türelmet igénylő folyamat

A kozmetikázás sűrűségét befolyásolja a cica fajtája, szőrének a hossza és sűrűsége, továbbá az is, hogy kinti vagy benti kedvencről van-e szó. – A fürdés az, amit a legkevésbé szeretnek. A víz találkozása a testükkel sok cica számára kifejezetten stresszes folyamat. Érdemes ezt megelőzni azzal, hogy pici korától hozzászoktatjuk őket – osztotta meg Ambrus Fanni, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a körömvágás a kiemelt figyelmet igénylő folyamatok közé tartozik. A cicák karmai átlátszanak, így látjuk, hogy meddig fut bennük az ér. Csak a fehér részből szabad csípni, a rózsaszínbe tilos belevágni.

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában