marika néni növényei

2020.10.01. 19:30

Gyógyteáért nem a patikába mennek: természetes kincsek egy nyíradonyi kertben

Illés Ferencné kertjében a szemkápráztató virágokon túl szinte minden fellelhető.

Marika néninek és lányának, Gabinak az életük részévé vált a kertben való tevékenykedés | Fotó: Molnár Csilla

Virágos udvaron sétálunk keresztül, s a szivárvány színeiben pompázó virágok és a többméteres kaktusz után gyönyörű fóliasátor látványa tárul szemem elé, ahol különleges formájú óriásparadicsomok nőnek. Batáta, cékla, zeller, kukorica, krumpli és sorolhatnám, még hányféle haszonnövény nő Marika néniék udvarán.

„45 éve ilyen a kertem, fóliám vagy 5-6 évvel később lett, de mióta az eszemet tudom legalább fél hold földet művelek. Mindig volt málnánk, uborkánk, paprikánk, dohányunk. Állandóan a kertben voltam, s vagyok ma is. Ez az életem”

– mondja Illés Ferencné Marika néni, aki mutatja a szebbnél szebb növényeket, a tulipán formájú csípős paprikát, a gyönyörű fürtös uborkát, amiből tyúkjainak is ad, mert sok benne a vitamin, s így nem kell tápot adni nekik.

Marika néninek és lányának, Gabinak az életük részévé vált a kertben való tevékenykedés | Fotó: Molnár Csilla

Miért jó a homoktövis?

Ami igazán lenyűgöz, az a gyógynövényállomány. – Macskamenta, fodormenta, borsmenta, ökörfarkkóró, körömvirág, zsálya, kasvirág van az udvarban. Csalán is nő a fóliában, amiből levest főzünk. A cickafark- és az útifűmagot a határból hoztuk haza, s így ültettük el – tudtam meg Marika néni lányától, Illés Gabriellától.

Gabi abba is beavatott, hogy a homoktövis leve kiváló immunerősítő, mert egy átlagos gyümölcshöz képest 10-szer több a C-vitamin-tartalma. A homoktövis bogyóit, miután leszedik nagy kínok között (ugyanis óriási tövisek veszik körbe a termést, innen a neve is), egy speciális darálón ledarálják, így különválik a leve a héjától. – A levét kis­ üvegekbe tesszük, és lefagyasztjuk. Tejsavas erjesztéssel tudnánk még tartósítani, de ahhoz nagyon kell érteni, s egyelőre ezzel még nem próbálkozunk. A héját meg a magját kiszárítjuk, s mikor csontszáraz lesz, kávédarálóval porrá őröljük. Minden reggel joghurthoz keverjük – mondja a jobbnál jobb praktikákat Gabi.

Házi szárító

Rendkívül egyszerű módon elkészíthető szárítót mutatnak. Egy faládának az alját lebontották, megfordították és szúnyoghálóval bevonták. Erre teszik rá a ledarált bogyóhéjat, a tetejét tüllanyaggal beborítják, s így alul-felül biztosított a szellőzés, s a légy sem tud rászállni. A nap segítségével szárítják a héjat és a magot. – Készítettünk már olyan gyógyitalt is, melynek fele homoktövislé, fele méz, egy picit megenyhítettük s elkevertük. Nem szabad hőkezelésnek alávetni, mert elveszti vitamintartalmát. Nagyon finom és egészséges, csak költséges – mondja a valaha volt fodrász. Számos gyógynövényes könyvet olvasott, s ami megtermelhető, azt igyekeznek termesz­teni.

Oda kell figyelni a részletekre, hogy a várt eredményt elérjük – vallják | Fotó: Molnár Csilla

Tisztító teakeverékként isszák a diófalevélből és csalánból főtt teát. Az összes mentaféle emésztést elősegítő gyógynövény, az aranyvessző pedig epeproblémákra javasolt. A kínai schisandra köhögésre, a szibériai mézbogyó a daganatos sejtek ellen. A schisandra egy kínai gyógynövény: ötízű bogyó, ami hasonlít a ribizlire külső megjelenésében. Nagyon jó köhögéscsillapító. A termését és a levelét is lehet használni. Ki kell szárítani, s ledarálni. – Mikor mérges vagyok az unokákra, hozok egy marékkal, benyomom a szájukba, és összerágatom velük – mondja kacagva Marika néni. Hamar megértem, mit is jelent ez, mikor megkóstolom a schisandrát. Az íze elég különös: egyszerre savanyú, csípős, kesernyés, és olyan, mintha illóolajat ennék.

– Van szibériai mézbogyónk, az már áprilisban elkezd virágozni. Termése olyan, mint az áfonya, csak hosszúkás. Sötét a gyümölcse, így ez is, sok anti­oxidánst tartalmaz. Az egészséges szervezetnek is jó, de a daganatosnak még inkább – mondja Gabi, akinek számos tapasztalata van e betegséggel kapcsolatban. Mikor itt az ideje a gyógynövény gyűjtésének, le- vagy megszedik az adott növényt, s a padláson kihúzott csibehálón szárítják azokat. Az Illés család befőtteket, lekvárokat nem a boltból vásárol, s gyógyító szerekért sem a patikába jár, vallják megéri egész évben küzdelmesen dolgozni, mert az otthon termelt növények látványa lélekemelő, értéke felbecsülhetetlen.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában