gyönyörű és nagyon finom

2020.08.24. 18:24

Kinőtte a vásárokat a mézeskalács, ma már az ünnepi asztalon is megállja a helyét

Kigyósné Kovács Angéla szerint még ma is a szívecskéket kedvelik leginkább a megrendelők | Fotó: Kigyósné Kovács Angéla-archív

Mézeskalácsból készült huszár és tükrös szív mellett az elmúlt években ezerféle, sok esetben művészi megjelenésű édességgel találkozhatunk a vásárok vagy piacok kézművesstandjainál. A mézeskalács-készítők évről évre egyre modernebb technikákkal valósítják meg a különleges formákat, majd a díszeket a sokak által kedvelt, karácsonyi illatot idéző édességre.

Gyönyörű és ehető

„Nincs határa a dekorációnak, ennek egyrészt az az oka, hogy mindig jönnek olyan megrendelések, amelyek új kihívás elé állítanak, másrészt pedig annyira sokféle technika létezik már, hogy nem győzöm kipróbálni mindet”

– mondta el a Naplónak Kigyósné Kovács Angéla mézeskalács-készítő. Szavai szerint már nemcsak dekorációs zsák segítségével, hanem egyebek mellett festékszóró pisztoly és díszítőcsövek alkalmazásával is elkészülhet a művészi megjelenésű édesség.

Kigyósné Kovács Angéla szerint még ma is a szívecskéket kedvelik leginkább a megrendelők | Fotó: Kigyósné Kovács Angéla-archív

Formák terén még ma is a szívecskék a legnépszerűbbek, egyszerű díszítésű és ezer színben pompázó változatát is nagyon sokan kedvelik. – Vannak, akik a natúr, a nude, a drapp, a barna színekre esküsznek, és vannak olyanok is, akik a matyóhímzéssel díszített szívet választják. A gyerekek körében népszerűek az állatformák, a cicák, a kutyák, a kacsák vagy a malacok.

A kisebbek szeretettel fogyasztják el a mézeskalács figurákat, a felnőttek közül azonban sokan évekig őrzik az ajándékba kapott ékes édességet. – Sok éve tapasztalom, hogy többek elbizonytalanodnak a mézeskalács tárolását illetően. Nem szükséges hűtőben tárolni, sőt ezt nem is ajánlom. Ha azt szeretnénk, hogy évek múltán is az eredeti pompájában ékesítse a vitrint, akkor arra érdemes figyelni, hogy közvetlen napsütés ne érje, mert a fólia bepárásodhat, ezáltal pedig a cukormáz tönkremehet. Azt ajánlom, szobahőmérsékleten, csomagolásában tegyük el a mézeskalácsot – mondta.

Minden ünnephez külön forma | Fotó: Kigyósné Kovács Angéla-archív

Nem biztos, hogy sikerül

A mézeskalács-készítő elárulta: bárki elkészítheti saját kezűleg ezt az édességet, ehhez az interneten is lehet találni megfelelő receptet.

„Ami nagyon fontos, hogy a méz minőségi, termelői virágméz legyen, a többi alapanyag nem olyan meghatározó.”

Ahhoz, hogy tökéletes tésztát kapjunk, a hőmérséklet és a mennyiség a kulcs. Nem mindegy, hogy mekkora a méz hőfoka, a konyha páratartalma, valamint hogy milyen mennyiségű lisztet teszünk a masszához. Nem kényes az elkészítése, azonban nincs arra garancia, hogy első alkalommal tökéletes mézeskalácsot kapnak a háziasszonyok vagy a fiatal kísérletezők. A túl sok liszttől gumis állagú lesz a tészta, ilyenkor a kiszaggatott formák összemennek a sütés alatt, liszt hiányában azonban előfordulhat, hogy szétfolyik, szétterül a megformázott alak a hő hatására – emelte ki, hozzátéve: a sütésbe, díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni. – Élvezik, miközben fejleszti őket ez a tevékenység. Azt gondolom, fontos, hogy megismerkedjenek ezzel a mesterséggel a fiatalok – mondta.

Karácsonyi illatot garantál az adventi mézeskalács koszorú | Fotó: Kigyósné Kovács Angéla-archív

A legtöbb díszítéshez ételfestéket alkalmaznak a mézeskalács-készítők, legfeljebb a barnás árnyalat eléréséhez használnak kakaóport vagy kávét. – Ugyan a világosakhoz kevés színezéket használok, de ez elmaradhatatlan a mézeskalácsok esetén, nem tudok a természetes, az egészségtudatos elkészítésre fókuszálni. A tésztából pedig kihagyhatatlan a méz, a tojás, ezeket az alapanyagokat nem lehet kispórolni. Ha valakinek ételallergiája van, akkor emlékként tárolja el a mézeskalácsot, ezt az édességet ugyanis legfeljebb speciális konyhában lehet mentesen elkészíteni – részletezte.

Egész évben időszerű

– Húsvétkor csokinyuszi és tojás helyett szívesen vásárolnak mézeskalács figurákat a gyerekeknek, később pedig rengetegen keresik a szíveket anyák napjára. Nyáron a vásárok és az esküvők dominálnak, utóbbi eseményre már nemcsak a násznépnek köszönőajándékként, hanem a szülők köszöntésére is előszeretettel adják emlékbe. Az utóbbi években a ballagásokra tanároknak többek között könyv alakú mézeseket és tarisznyákba valót kértek. Az ősz a karácsonyra való készülésről szól, ilyenkor a hóember, a csizma, a fenyőfadíszek, a házikók és az adventi koszorúk népszerűek – ismertette Kigyósné Kovács Angéla.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában