egyszerű és olcsó

2020.08.11. 16:25

Ez a trükk beválik a poloskák ellen

Néhány szál gabonával és egy kis leleményességgel átverhetjük az éhes rovarokat.

Fotó: Shutterstock

A poloskák nem veszélyesek, ám annál kellemetlenebb látogatók, akár a kertünkben, akár a lakásunkban találkozunk velük. Ezek a kártevők évek óta bosszantó problémákat okoznak a szorgos gazdáknak és a hobbiból kertészkedőknek is.

Létezik azonban egy megoldás, amellyel könnyedén tőrbe csalhatjuk a szagos kártevőket anélkül, hogy hatalmas költségekbe vernénk magunkat.

Ezt megszívták!

A poloskák legtöbb faja szárazföldön él, és sajátos szájszervükkel (szipóka) gyümölcsök, valamint más növényi részek nedveit szívogatják, és a nyálukban található enzimek hatására a növény egyes szövetei elhalnak. A levelekben és hajtásokban kisebb károk keletkezhetnek, de a bimbók, virágok és magkezdemények akár teljesen el is halhatnak, a magvak csírázóképessége pedig csökkenhet. Ha meg szeretnénk szabadulni tőlük, de nem akarunk vegyszereket használni, nincs más dolgunk, mint egy egyszerű trükkel túljárni az eszükön. A figyelemeltereléshez csupán néhány szem búzára lesz szükségünk. A poloskák egyik nagy kedvence ugyanis a búzakalász, ezért ha megtalálják ezt a gabonát a kertben, békén hagyják a paradicsomot, paprikát és más egyéb finomságokat.

Pár szem is elég

A leghatásosabb, ha néhány szem gabonát ültetünk a kertbe négyzetméterenként. Ezt megtehetjük az év szinte minden szakában, amikor már puha a föld és nincs fagy, de az augusztusban vetett növényeknek már nemigen lesz kalászuk. Ha elvetettük a búzát, nincs más dolgunk, mint minden reggel körbejárni a veteményesünket, és a kalászokról leszedni a poloskákat. Szerencsére, a kalászokon a kicsik és nagyok egyaránt könnyen észrevehetőek. Ezzel a csekély, rovargyűjtésbe fektetett energiával rengeteg időt és bosszankodást megspórolhatunk magunknak. A lényeg, hogy a kertünk egész területén legyen néhány szál búza, és időnként vessük újra, mert a teljes érésben lévő szemek a legvonzóbban a poloskák számára.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában