hasznos tippek kutyásoknak

2020.05.03. 16:41

Nem a fölös energia adja a legtöbb fejtörést

Nagyobb problémát jelent a kutyusoknál a szeparációs szorongás, mint a többletenergia.

Fotó: Nagy Annamária-archív

A jelenlegi krízishelyzetben a kutyák dolga sem egyszerű, azonban talán nem is az jelenti náluk a legnagyobb problémát, amire eddig gondoltunk: a felgyülemlett energia levezetésének hiánya.

Nagy Annamária, a Debreceni Kutyaiskola vezetője a Napló érdeklődésére arra hívta fel a figyelmet: a többletenergia levezetésben könnyen segíthet a gazdi, viszont a szeparációs szorongás ellen sokkal többre van szükség, mint némi odafigyelésre.

– A gazdiknak lehetőségük van arra, hogy elvigyék kedvencüket sétálni, hiszen a mostani állapotban is engedélyezett Debrecenben a pórázon sétáltatás. Természetesen azon állatszeretőknek könnyebb dolguk van, ahol nagyobb a kézbentarthatóság (az eb kontrollálhatóságát értjük ezen) a kutyus részéről. Javarészt a képzett, több foglalkozásban részesült kutyusok megértik a hasonló állapotokat, fel vannak rá készítve, hogy egyes időszakokban a gazdinak nincs annyi ideje a foglalkozásokra, mint általában. Ezért is szoktuk ajánlani a kutyabarátoknak: annyi mozgást biztosítsanak az ebnek, amennyit egyéb esetben is fognak tudni nyújtani neki – jelezte elöljáróban.

– Az évszakok is befolyásoló tényezők abban, hogy a kutyáknak mennyi mozgásteret adunk, nyilván tavasszal sokkal több lehetőség van az aktív tevékenységre. A jelenlegi állapot miatt ezt nehezebb teljesíteni, de a képzett kutyusok viszonylag elfogadóak, persze attól is függ, hogy meddig fog tartani a mostani állapot: nekik is véges a türelmük – hangsúlyozta.

Veleszületett betegség

Fotó: Nagy Annamária-archív

A fiatalabb kutyáknak a gazdái vannak nehezebb helyzetben, ahol nincs akkora kézbentarthatóság. Sokan elmondják jelen pillanatban a „karantén” kapcsán: az elmúlt hetekhez képest az otthoni rongálások csökkentek. Azonban azt tapasztalják, hogy a négylábúak nagyon hozzászoktak ahhoz, hogy otthon van a család. Már most, ha egy óránál többet van távol a gazdi, akkor szeparációs szorongás jelentkezik, ami nem egy veleszületett betegség a kutyáknál, hanem szerzett: ha túl sokat van a kutya és a gazda együtt, akkor nem tanulja meg a kedvenc, hogy egyedül is nagyon jól el tud lenni. – Ha még egy pár hétig marad ez az állapot, akkor mindenképpen szükséges az energialevezetés. Képzetlenebb kutyáknál a fix pórázt, hosszú pórázt ajánlom. Többet tud mozogni a kutya, viszont nem sért szabályt a gazda, akár egy 10 méteres fix póráz segítségével labdázni is tudnak: 15 perc alatt tudatosan is le lehet a kutyának a fölös energiáját vezetni – hívta fel a figyelmet.

Otthon is van rá mód

A szakember szerint tenni kell annak elkerüléséért, hogy a kutyusunk szeparációs szorongással küzdjön. A gazda otthon is el tudja különíteni az ebet, nagyon problémás állatoknál a szobakenneleket is szokták alkalmazni. – A szobakenneleknél a kutya egy légtérben marad a gazdával, láthatja is őt – ezért nem kezd el szorongani –, viszont már el van különítve, hiszen nem akkor mehet oda a gazdájához, amikor úgy tartja kedve. De ennek a távolságát is tudjuk növelni: a hangomat hallja esetlegesen munka közben, de látni már nem lát (külön szoba) – ez segítheti a probléma megszűnését.

„A gazdik tehetnek a legtöbbet a kialakult helyzet ellen: ha van udvar, nyugodtan menjenek ki, olvassanak egy órát. A lényeg: a kutya ne szokja meg, hogy »0–24-ben« együtt vannak”

– ismertette.

Ismerjük fel, hogy mi a jó a kutyának!

A krízishelyzetben a gazdik, a családtagok érzelmi hullámvasúton mentek át, így akarva-akaratlanul is örülnek, hogy van otthon egy kutyus. De vajon ez javára válik a kedvencnek?

Könnyen kifáradhat az ebek idegrendszere | Fotó: Shutterstock

– Egy nagyobb családban már be vannak sokallva a kutyák: a családtagok, ha elmennek a kedvenc mellett, megsimogatják, hozzászólnak, eldobnak neki egy labdát. Voltaképpen ez egy 4-5 fős családban egy-egy kutyának szinte napi 12 óra munkát jelent, ami nagyon sok, ezért érdemes lenne figyelni. Napközben is legyen olyan időszak (1-2 óra), amikor megbeszéli a család, hogy nem szólnak a négylábúhoz, nem foglalkoznak vele. Fontos, hogy tudjon pihenni a kutya; az, hogy folyamatosan „dolgoztatják”, nagyon fárasztó és kellemetlen tud lenni számára. Mindenféleképpen azt a tulajdonságát használnám ki a kutyának, hogy nagyon szeretnek elbújni: alakítsunk ki fekhelyet neki, akár az asztal alatt, kanapé mögött. Sokkal nagyobb problémának látom a szeparációs szorongást, illetve azt, hogy a kutyák kifáradnak idegrendszerileg, mint a „felhalmozódott” energiát, ami ellen, mint tudjuk: tehetünk! – mondta.

Nagy Emese

Online tananyagok segítik a kutyásokat

A legtöbb kutyaiskola nem hagyta magukra a gazdikat, számtalan iskola online segíti a kutyusokat át a jelenlegi krízishelyzeten.

Sokaknak meglepő lehet, de Nagy Annamária elárulta a Naplónak, hogy a négylábúak nagyon ügyesek, és a trénerek már nem csak online küldik a tananyagokat (eleinte videókat kaptak, az alapján tudtak gyakorolni), ma már ott tartanak, hogy minden csoportnak élőórája van. – Nézik a kutyákat a kamerák előtt, hogyan viselkednek, különböző trükköket is tanítunk, ami most így a „karantén” idején a gazda és a kutyus számára is nagyon jó elfoglaltság. Ami pedig nagyon fontos a foglalkozások alatt, hogy az energialevezetés, illetve a pihenés is biztosítva legyen a kedvenc számára. Most a kölyökkutyás gazdiknak a legnehezebb, nehéz a kölykök számára a szocializáció, kevesen vannak az utcákon, nem „érintkezhetnek”, nem tudnak más kutyásokkal találkozni – ismertette a szakember.

Borítókép: Nagy Annamária szerint is fontos a mozgás a kutyáknak, de a lelkivilágukra is ügyelni kell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában