Pszichológia

2020.04.18. 13:00

Kezeljük kis felnőttként a tizenéveseket!

„Ne nyomozzunk a fiatalok után, de figyeljünk oda rájuk!”

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Ha kiderül valakiről, hogy függősége és depresszív tünetei is vannak, nehéz megmondani, hogy esetében melyik kezdődött előbb, vagy melyik okozta melyiket. Ezek gyakran kéz a kézben járnak, s felerősítheti egyik a másikat – tudhattuk meg Knapek Éva klinikai szakpszichológustól.

– Ha valaki depressziós, lehet, hogy a tünetei enyhítésére függőségei alakulnak ki (egyfajta sikertelen öngyógyító törekvésként), de a függőségek gyakori mellékhatása lehet, hogy az illetőnek hangulatproblémái lesznek, és ez ördögi kör – fűzte hozzá.

Veszélyeztetett populáció

A szakember a következő kérdésünkre is válaszolt: a fiatalabb generáció mennyire hajlamos arra, hogy függőségben szenvedjen? – A tinédzserek személyisége, identitása és stabilitása még nem szilárdult meg teljesen, így veszélyeztetett populációt jelentenek, ráadásul a társak nyomása is erős ilyenkor. Ha valaki nem akar kilógni a sorból, mert nem meri ezt megengedni magának, olyan dolgokba is belemehet, amelyekbe egyébként nem menne. Rájuk különösképp figyeljünk oda. Ellenőrizgetni és nyomozni utánuk, túlkontrollálni őket nem kell, csak figyeljünk rájuk. Kezeljük őket kis felnőttként, akiben már meg lehet bízni, s ha jó nevelést kaptak, feltehetően jó döntéseket hoznak életük fordulópontjain, de a felelősség persze még a miénk. Ha valami tényleg gyanús, ne menjünk el mellette! – hangsúlyozta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában