Gasztronómia

2020.02.10. 16:40

Sztárszakács vendégeskedett a debreceni csokifesztiválon

Wossala Rozina a csokoládéról, a kávéról és az élet kisebb, nagyobb dolgairól.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Konyhafőnök című tévéműsor szakács versenyzőjeként, később zsűritagjaként, illetve az interneten megjelent videóreceptjei kapcsán országosan ismert Wossala Rozina volt az egyik sztárvendég hétvégén a debreceni, Csapó utcai bevásárlóközpontban tartott Csokifesztiválnak.

Rozina gasztronómiai ismereteinek nagy részét korábban Firenzében, egy művészeti egyetem gasztro szakán szerezte. Manapság egy menő budapesti étterem tulajdonosa.

Szombaton csokoládét is tartalmazó ételeket, édességeket készített a fesztivál színpadán közönség előtt, ezt követően ültünk le vele beszélgetni.

Kakaófa ültetvények árnyékában

– Nagyon bonyolult a csokoládék világa, amennyiben az ember egy kicsit a dolgok mögé néz. A közelmúltban volt szerencsém a csoki őshazájában, Dél-Amerikában járni, Peruban és Costa Ricában kakaóültetvényeket is láttam. Amikor megismertem a kakaógyümölcsöt, a kakaóbabot, rájöttem, hogy mi is az az igazi csokoládé – mondta az elején.

Olyan ez, mint a kávé, amely állítólag egészen más ízű az őshazájában, Afrikában, például Etiópiában, mint nálunk? – tettem fel a kérdést. – Így van, sajnos a Magyarországon elérhető kávék nagy része mix, néha már több éve leszüretelt kávészemek keveréke, melyeket ráadásul általában túlpörkölnek – hangzott a válasz. Kifejtette: szerencsére azért már lehet jó kávét is venni, mely egy ültetvényről, egyféle kávécserjéről származik, és még a pörkölés után is érezhető a gyümölcsös íz – mutatott arra a kis pohárra, amelynek barna tartalmából az interjú közben szürcsölgetett.

Drága, ezért spórolnak vele

Aztán arról beszélt Rozina, hogy sajnos a hazánkban kapható csokoládék jelentős része rengeteg tejterméket, cukrot és nagyon kevés kakaót tartalmaz, mert az utóbbi a legdrágább a három alapanyag közül. Ezért csokoládévásárláskor arra kell törekedni, hogy minél magasabb legyen benne a kakaótartalom, mert akkor fogunk jóhoz jutni. Szerinte ezen belül is olyat érdemes keresni, amelynek a csomagolásán kis zöld levélke jelzi, hogy organikus eredetű.

– Akárcsak a kávé esetében, a jó csokoládén keresztül is többféle kakaóbab ízt meg lehet ismerni – jelentette ki. Hozzátette: szerencsére ma már Budapesten is működik egy olyan csokoládémanufaktúra, amely világszínvonalon készít ilyen édességeket. – Azt látom, hogy akárcsak az élet egyéb dolgaiban, ebben is egyre igényesebb a magyar közönség, mind többen keresik a minőséget. Szerencsére ezen a fesztiválon is vannak „csodák”, az egyik ilyen a több méter magas csokipiramis, ami óriási látványosság – vélekedett.

Cukrászok „tánca” a csokival

Végül arról érdeklődtem, hogy a hazai gasztronómiában, éttermekben megfelelő helyen kezelik-e a csokoládét, ismerik-e az ebben rejlő lehetőségeket? Elmondta: az éttermébe Svájcból rendeli a csokoládépasztillákat. – Művészet csokoládés desszertekkel foglalkozni. Az éttermekben nem véletlen, hogy a séf mögött a második legrangosabb ember a cukrász. Egy ilyen mester csokoládétemperálás közben a márványasztalnál valósággal „táncol”. Ahhoz képest, hogy milyen művészi fokon lehet a csokoládéval bánni, én sajnos amatőr szinten vagyok – szerénykedett Wossala Rozina.

Orosz Csaba

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában