kulináris élvezetek

2020.01.31. 08:03

Tengeri halakból, algákból készítik az ételeket

A kitaposott, már ismert ismert úton önállóan indulnak el a fiatal gasztromesterek.

Fotó: Matey István

A Hajdúsági Regionális Culinary Team nemcsak a tájegységet, hanem Magyarországot is képviseli a február 14-19. között ezúttal Stuttgartban tartandó szakácsolimpián, ahol 59 nemzet közel kétezer szakácsa méri össze tudását.

Az öt versenyzőből és három segítőből álló, a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület színeiben versenyző csapat jelentősen átalakult a legutóbbi, Luxemburgban megrendezett világverseny óta. A sok világversenyt megjárt és számos sikert elért séfek átadták a helyet a fiataloknak. „Felnőttek a feladathoz, sok tapasztalat van már mögöttük, egyedül is el kell tudni indulniuk azon a kitaposott úton, amelyen már egy évtizede járnak, gyakorlatot szereztek” – fogalmaztak.

Fotó: Matey István

A luxemburgi versenyen a hajdúböszörményi Gajdán Antalt, a korábbi világbajnoki és olimpiai ezüst- és bronzérmes séfet kérték fel csapatkapitánynak, az ő vezetésével készülnek a világversenyre. A csapat tagja még az ikertestvére, az ugyancsak séf világbajnoksági és olimpiai tapasztalatokkal rendelkező Gajdán Attila, továbbá Szatmári Antal korábbi olimpiai és világbajnoki résztvevő szakács, Mező Péter többszörös magyar bajnok szakács, valamint Kolonnai István mestercukrász is. Németh Tibor séf többszörös olimpiai és világbajnok, Budai Mária cukrász és Estók Klára cukrász vesz még részt a csapat munkájában.

Fotó: Matey István

Tizenkétezer látogató lehet

- Amit az olimpián készítünk ételt, a tengeri halak, algák és tenger gyümölcsei lesznek az alapanyagai. Ezeknek a vágási felületük, kontúrjuk szebben adódik ki. Nehezebb velük bánni, de szebb lesz a végeredmény. Aszpikréteggel vonjuk be az elkészített ételeinket, ugyanis azokat reggel 6-tól kell kiállítani és este 6-ig nézhetik meg a vendégek. Körülbelül tizenkétezer ember megy keresztül a bemutatócsarnokon. Nekik az ételeket úgy kell látni, mintha azok frissek lennének. Az aszpik réteg védi meg az ételeket a bebarnulástól, kiszáradástól, összeeséstől. Amit elkészítünk, az látványos és ehető lesz – válaszolta kérdéseinkre Gajdán Antal, a magyar csapat vezetője.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában