agresszív marketingfogás

2019.12.21. 15:30

Mire költünk a legtöbbet karácsonykor?

A tárgyi ajándékok mellett egyre népszerűbbek a vásárlási utalványok.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az ünnepek közeledtével szinte lerohanják az emberek az üzleteket, de vajon melyik periódusban vásárolunk a legtöbbet? Kérdésünkre Nábrádi Zsófia egészségpszichológus, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelem Intézetének munkatársa válaszolt, aki többek között elmondta, a teljes kiskereskedelmi költés ötöde az ünnepi időszakra koncentrálódik. Számos felmérés készült idén arról, hogy mennyi pénzt is költünk ajándékokra: jellemzően 25 és 50 ezer forint között vásárolunk karácsonyi meglepetéseket.

Időben kezdjük el

Fotó: Nábrádi Zsófia

– A szezon a Black Friday idején indul, ám az sem ritka, hogy október közepén nekiállunk a beszerzésnek – ez inkább a női vásárlókra jellemző. A webshopokat nagy többségben a 21–50 éves korosztály látogatja. Az online vásárlások növekedése ellenére Magyarországon minden második ember a plázákban, hipermarketekben és a drogériákban szerzi be az ajándékokat. A felmérések szerint leginkább ruházati cikkeket, játékokat, kozmetikumokat, lakberendezési tárgyakat és elektronikai eszközöket vásárolunk. A tárgyi ajándékok mellett – főleg a fiatal felnőtt korosztály körében – egyre népszerűbbek a vásárlási utalványok, a digitális termékek és előfizetések, valamint a különböző élményajándékok (utazás, szórakozás, belépők, programok) – mondta el Nábrádi Zsófia.

Fényárban

– A tapasztalatok alapján az ünnepi vásárokban kevesen szoktak ajándékokat vásárolni, a kézműves meglepetések a lista végén kullognak. A karácsonyi készülődést tekintve trendként jelenik meg a környezettudatos gondolkodás. Egy most megjelent felmérés alapján a válaszadók fele nem vásárol fenyőfát (műfenyőt díszít, vagy egyéb dekorációt használ), és közel negyede az ünnepek után a kiültethető földlabdás vagy visszaváltható fenyőt preferálja – hangsúlyozta. A szakember elmondta, a karácsony az egyetlen olyan ünnep, amikor hetekig fényárban úsznak a terek és a középületek, ünnepi díszt öltenek az otthonok. Ezt a magas fokú dekorativitást támogatják az üzletek, ahol sok esetben már szeptemberben megjelennek a polcokon a karácsonyi díszek.

Nosztalgikus élmény

– Gondolhatnánk, hogy csupán agresszív marketingfogásról van szó, ám egyes szakértők szerint boldogabbá tehet minket, ha már idejekorán megkezdhetjük a karácsonyi készülődést. Ennek oka részben a nosztalgikus élmény, amely az izgalommal átitatott gyermekkori emlékeinket hívja elő. Egyre gyakoribb, hogy a családok nem az otthonaikban töltik az ünnepeket, azonban igénylik környezetükben a karácsony szimbólumait – ezért díszítik fel idejekorán otthonaikat. Elemzések azt is kimutatták, hogy a fogyasztókat körülvevő ünnepi hangulat nagy hatással van az adakozási kedvre. Mindettől függetlenül a szakmában vitatott kérdés, milyen előnyei és hátrányai származhatnak hosszú távon a korai szezonkezdésnek – fűzte hozzá.

Értékek, ideák

Az egészségpszichológus végül kifejtette, a karácsony ünnepe alapvető értékek és ideák hordozója, azonban jelképrendszere ellentmondásos a vallásos jelentések és a világi tartalmak szempontjából. – Egyszerre társadalmi és személyes, családi esemény, ami az egyéni és a kollektív identitásra egyaránt hatással van. A karácsonyra konkrét pszichológiai kutatási irányzat is épült, amely öt megközelítést, típust különít el. Ezek különválasztják többek közt, mennyire hangsúlyosak vagy fölöslegesek a tradíciók és szokások, mennyire játszik szerepet az anyagi tobzódás (ahol a szeretet mércéje a „sok és nagy”), milyen mértékben uralkodik el rajtunk a hedonizmus (pl. rosszullétig evés). Rohanó és folyton változó világunkban, ahol az anyagi dolgok jelentősen előtérbe kerültek, fontos szem előtt tartanunk, hogy a karácsony a szeretet kifejezésére szolgáló alkalom. Lényege, hogy nyugodt és minőségi időt töltsünk el együtt azokkal, akik hozzánk igazán közel állnak – hangsúlyozta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában