divatosan, ésszel

2019.09.07. 18:46

Stílus és elegancia egy kapszulagardróbban

Le a gyűjtögetéssel! Kevesebb, de jobb minőségű ruha – ez a jövő, már csak a környezettudatosság miatt is.

Fotó: Pixabay

Állunk a szekrény előtt, és vakarjuk a fejünket. Épp az imént zúdult ránk fele tartalma, ez most a lábunk alatt hever, a másik fele pedig géprongyok gyűrt hadseregének tűnik a festőinek egyáltalán nem nevezhető összevisszaságban, ami a gardróbban uralkodik. Mit vegyek fel? – töpreng, sikolt, dühöng az ember lánya ilyenkor. Hogyan jutottunk odáig, hogy száz kiló ruhából nincs egy használható összeállításunk sem?

A hörcsögeffekt

Halmozunk. Ez a század parancsa, erre ösztönöznek a reklámok, az óriásplakátok divatmodelljei, az üzletek háromhetente megújuló kínálata, a folytonos leértékelések. És ugye sok mindennek ellenállunk, de a csábításnak nehéz.

Pedig a tárgyak a fejünkre nőnek, átveszik az irányítást, eszközből céllá válnak. Gondolkodjunk el: vajon már csak a ruhatárunkon keresztül tudjuk definiálni magunkat? Ha igen, eljött az ideje a változtatásnak!

Egy kis történelem

Susie Faux a hetvenes években egy londoni butik tulajdonosaként „találta fel” a kapszulagardróbot.

Azt javasolta a hölgyeknek, a ruhatáruk néhány olyan alapdarabból álljon, melyek sohasem mennek ki a divatból, s ezeket kombinálják szezonális darabokkal.

Faux elképzelése az volt, hogy két nadrág, egy ruha vagy szoknya, egy kabát, egy dzseki, egy kötött darab, két pár cipő és két táska képezze az öltözködés alappillérjét.

Ez a koncepció persze sokat változott az idők folyamán, rengeteg variáció jött létre, de a lényeg ugyanaz: szigorú tudatossággal minimalizáljuk a ruhatárunkat néhány pontosan kiválasztott, összeillő és ezáltal variálható (húsz-negyven) darabra, és ezt ne bővítsük tovább!

Miért jó ez?

Nagyon sok érv szól mellette. Először és másodszor spórolunk: időt – nem állunk folyton tanácstalanul a szekrény előtt – és pénzt – nem vesszük meg az újabb felsőt, nadrágot, akármit, csak mert olcsóbb volt.

A divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb a világon, a gyártási folyamat – a szén-dioixid-kibocsátás, a vízpazarlás, a felhasznált vegyszerek – miatt, ráadásul megoldatlan a megunt holmik újrahasznosítása, vagyis a kidobott cuccok sok millió tonna hulladékkal terhelik a Földet. Tehát teszünk egy lépést a környezettudatosabb élet felé, ha nemet mondunk a vásárlási lázra.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Válogatással. Szelektáljunk bizonyos szempontok szerint, s csak azt tartsuk meg, amit szeretünk hordani és jól is áll rajtunk. Váljunk meg attól, amit az elmúlt egy évben nem viseltünk, nem illik az életmódunkhoz, nem passzol a többi darabhoz.

Döntsük el, milyen alapszínekre épül régi-új ruhatárunk; s ezek lehetőleg semlegesek legyenek, melyekhez sokféle dolog (szín, minta) illik. A szakértők szerint a hideg és a meleg árnyalatokat nem szabad egy kapszulában keverni.

Egymással variálható elemekre lesz szükségünk: egy 20-25 darabos gardróbból akár 70 kombináció is kitelik! Jó tudni azt is, hogy a minták csökkentik a variációk számát.

Nem csak egy lehet

Összeállíthatunk különböző kapszulákat, akár évszakonként, egyet-egyet utazáshoz; de sose felejtsük el a célt: a gyűjtemény kevés, de jó minőségű darabot tartalmazzon!

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában