a fejviszketés nem játék

2019.09.25. 14:00

Mit tesz az óvoda, ha fejtetves lesz a gyerek?

A fejtetű nem válogat, a tiszta és elhanyagolt fejbőrön egyaránt megjelenhet.

Fotó: Illusztráció / AFP

A fejtetvesség megjelenése évről évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, nemcsak az iskolákban, hanem óvodákban és bölcsődékben is, hiszen az életkorból adódóan a gyerekek játék közben gyakran érintkeznek egymással. A tetvek közös használati tárgyakkal könnyen átvihetők egyik személyről a másikra.

Deákné Tóth Erika, az Ifjúság Utcai Óvoda Szoboszlói Úti Tagintézményének tagintézmény-vezetőjét kérdeztük, milyen teendők vannak az óvodákban fejtetvesedés esetén.

– Negyedévente jár ki az óvodába védőnő, aki tisztasági vizsgálatot végez a gyerekeken. Figyeli a fejüket és a körmüket is megnézi. Ha megjelenik a tetű egy csoportban, értesítjük a védőnőt, innentől kezdve ő jár el ebben az ügyben, illetve tájékoztatnunk kell a szülőt. Amikor egy kiscsoportos az óvodába érkezik, a szülő kap egy tájékoztatót arról, hogyan kell eljárni fejtetvesség esetén, ennek milyen egészségügyi szabályai vannak – tudatta a tagintézmény-vezető, majd hozzátette: ez alapvetően higiéniai dolog, nyilván ha valakinél megjelenik a fejtetű, s bekerül egy közösségbe, akkor ott mindenki veszélyeztetetté válik. A rovar egyik ágyneműből átmászik a másikra, s a korosztály szokásaiból fakadóan könnyebb a terjedése, hiszen az óvodások játék közben többször érintkeznek egymással, mint az iskolások.

Ha a gyermek fején megjelenik a tetű, érdemes az egész családot kezelni a terjedés megelőzése érdekében.

A tetvek irtása viszonylag egyszerű

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér.

A fejtetvesedés megelőzésében az egyik leghatékonyabb tényező a szülői gondoskodás. A gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos.

Téves az a hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő.

A tetű nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra, rangra és vagyonra – egyszerűen táplálékát, a vért keresi. Megjelenésekor az érintett feltűnően sokat vakarja a fejét. Gyanú esetén a haj szétválasztásával deríthető fel a tetű. Mivel a tetvek menekülnek a fény elől, ezért főként serkéket kell keresni.

Kellemetlen dolog

Az óvodákban, ha feltűnik a fejtetvesség, az óvónők tájékoztatják a szülőt, hiszen az ő kötelessége a gyermek fejéről eltávolítani az élősködőt.

– Diszkréten kell jelezni a szülőnek a problémát, hiszen ez egy kellemetlen dolog. Meg kell értetni velük a gond lényegét, mivel természetesen nehezen tudják elfogadni azt, hogy a tiszta gyerek hajába is belemegy a fejtetű. Az óvodások ágyneműjét egy helyen tároljuk, s nyilván, ha ilyen eset van, azonnal hazaadjuk az érintett gyerek zsákját, ágyneműjét, ruháját, amit a szülőnek nagyon magas hőfokon kell kimosnia, át kell gőzölnie, vasalnia, s csak úgy hozhatja vissza. Erről tájékoztatjuk a szülőket, amikor hazaadjuk a gyereket, akinek a fején megjelent a tetű – mondta el Deákné Tóth Erika.

Minden óvodának van egy egészségügyi dokumentuma, amelyet a védőnőkkel közösen készítenek el, s ez tartalmazza többek között azt is, hogyan kell eljárni fejtetvesedés esetén. A tetvek irtása viszonylag egyszerű, a gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtószerek a tetveket és a serkéket rövid időn belül elpusztítják. Az elhalt serkéket a hajszálról ecetbe mártott sűrű fogazatú fésűvel, esetleg csipesszel, vagy két köröm közé fogva lehet lehúzni – ez akár több órás eljárás is lehet. A kezeléssel egy időben minden ruhaneműt, textíliát, amivel érintkezhetett a kifejlett rovar vagy a serke, érdemes legalább 60 fokon kimosni. Ami nem mosható – például az ágymatrac –, azt alaposan ki kell porszívózni.

Kiss Dóra

A körülbelül 3-4 milliméter nagyságú rovar színét a hajszínnek megfelelőn változtatja, ovális alakú petéit – a serkéket – a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték és tarkó környékén található. A serkéből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki, általában egy fejen – ha csak nem nagyon elhanyagolt – ritkán van 5-10 tetűnél több. A rovar kizárólag az ember vérét szívja, ártalmuk elsősorban a viszketés és vakarózás, mely felsebzi a bőrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában