Rajongóból barát

2023.02.18. 07:00

Mintegy nyolcvan öltönyt készített Kordának a hajdúnánási szabómester - fotókkal!

Mircse Béla világéletében szerette és tisztelte Korda Györgyöt, ezért nem mindennapi felajánlást tett neki.

Mircse Béla műhelyében; napjainkban már csak Korda Györgynek készít öltönyt

Forrás: Czinege Melinda

– Több tíz évvel ezelőtt kezdődött a pályafutásom, férfi szabónak tanultam Hajdúnánáson. Egy igazán összetartó közösség részese lehettem. Soha nem felejtem el az együtt töltött éveket, és persze a közösen elért eredményeket – fogalmazott a Haon érdeklődésére Mircse Béla, aki feleségével, Mircse Béláné Ilonával örömmel fogadott bennünket szeretett hajdúnánási otthonukban. Mint elmondta, világéletében szerette és tisztelte Korda Györgyöt és a dalait, így volt ezzel akkoriban számos kollégája is, akikkel munka közben együtt hallgatták és énekelték az örökzöld slágereket.

– Drága feleségemet, Ilonát a munkahelyen ismertem meg, hiszen ő is szakmabeli – idézte fel a szabómester, aki azonnal párhuzamot vont saját életútja és Kordáék között: egy pályán vagyunk, együtt fekszünk, kelünk – mondta mosollyal az arcán, miközben kedvesére pillantott. Mindezek után felidézte a pillanatot, amikor megszólította Gyuri bácsit. 

Ha a környéken felléptek, mi ott tomboltunk az első sorban. Egy nap Ilonával mertünk nagyot álmodni, és egyik alkalommal, amikor Debrecenben, a Kossuth téren koncerteztek, akkor odaléptem hozzájuk, és a következőt mondtam: Hajdúnánáson van szabóságom, és annyira tisztelem, szeretem a művész urat, hogy ezentúl minden karácsonyra, születésnapjára és névnapjára kap tőlem egy öltönyt

 – mondta. Hozzátette, azóta a sokadikat szabja Gyuri bácsinak, mintegy 80 öltönyt készített már számára.

Hajdúnánás Korda haon
A házaspár hajdúnánási otthonában fogadott minket
Forrás: Czinege Melinda

Alázatosak, intelligensek

Ma már családtagként fogadják egymást, a Mircse házaspár meg sem tudná számolni, az elmúlt években hányszor fordultak meg a Korda-villában. Nagy örömükre szolgált, hogy rendszerint Klárika készíti számukra a reggelit, mindemellett nem egyszer kísérték már el őket a határon túlra fellépni. – Nagyon jó Klárikával a viszonyunk. Együtt járunk ruhát, krémeket vásárolni, szinte mindent megosztunk egymással. Igazi barátnők vagyunk – jegyezte meg Ilona. 

Kiemelte: Klárikáék nagyon egészségesen főznek, mindig van zöldség és gyümölcs az asztalon. Mindemellett Gyuri bácsi kifejezetten szereti a káposztás ételeket, valamint a fasírtot. A művész úr nem fogyaszt alkoholt, pedig lenne mit, több száz üveg italt kapott már az elmúlt évtizedek alatt a rajongóitól.

– Alázatos, intelligens emberek, akiknek első a közönség – emelte ki a szabómester. Elmondta, évekkel ezelőtt még küldött 4-5 szövetmintát, ám ma már feleségével választják ki, éppen milyen színű, stílusú öltönyt készítenek. Már méretet sem kell vennie Korda Györgyről, hiszen tudja, mekkora zakóra és nadrágra van szüksége az énekesnek. Leginkább a mély színeket szereti, de a csíkos is szóba jöhet. – Mindig nagyon felemelő érzés a társaságukat élvezni, bárhol megjelenünk, úgy érezzük: minket is ünnepelnek! – kacagott fel Béla bácsi, akinek a kedvenc slágerei közé tartozik a Lady „N”, a Virágeső és a Pesti éj című zeneszám. Meghatódva beszélt feleségével arról az élményről, amikor Kordáék otthonukban, csak nekik elénekelték a Pesti éj című számot, ők már akkor hallhatták tőlük, amikor még fel sem volt énekelve.

Mircse Korda Hajdúnánás haon
Egy közös kép a Korda házaspárral
Forrás: Mircse Béla-archív

Családtagként tekintenek egymásra

Nagyon készülünk, amikor hozzánk érkeznek, az asztalra mindig kerül mákos bejgli és csirke 

– mondta Ilonka néni. Majd Béla bácsi felidézett egy találkozást, amikor ők vendégeskedtek a közismert házaspárnál. Megosztotta, az énekessel az étkezőben beszélgettek, amikor az asztalra felugrott az egyik macskájuk. A szabómester megjegyezte a művész úrnak, hogy ezt lehet, nem sok vendég nézné jó szemmel, hogy a család kedvence mindenhol otthonosan érzi magát, ám ne vegye zokon, őt nem zavarja, csak eszébe jutott. Ekkor Korda Gyuri bácsi megszólalt: „De kérlek, ide rajtatok kívül más nem szokott jönni, nem alszik nálunk más” – mondta a szabónak, aki abban a pillanatban elérzékenyült, annyira jólesett számára, hogy ennyire szeretik őket.

Mircse Korda Hajdúnánás haon
Örömmel meséltek nekünk a a két páros hosszú ideje tartó kapcsolatáról
Forrás: Czinege Melinda

Mircse Béla napjainkban már csak Korda Györgynek készít öltönyt, ezért is van meg az otthoni műhelye, egyébként a mesterséget a fia is eltanulta, aki feleségével továbbvitte a családi hagyományt. Ahogy a műhelybe léptünk, a szabón azonnal látni lehetett, mennyire fontos számára a szakma, illetve az, hogy a hetvenen is túl olyan embernek készíthet öltönyt, akit oly nagyra tart. Boldogan mutatta meg nekünk a ruhadarabokat, és közben arról beszélt, négyen mennyire kiegészítik egymást. 

Klárika igen heves természetű, mint én, míg Gyuri és Ilike kissé csendesebbek, így mindig megtaláljuk a közös hangot. Folyamatosan viccelődünk egymással, együtt voltunk már szórakozni, sőt, még thai masszázson is

 – tette hozzá. Kiemelte, nagyon várják az áprilist, ugyanis akkor ismét találkozhatnak, mivel a művész úrnak névnapja lesz. Bízik abban, sok időt tölthetnek még együtt az elkövetkezendő években, számára az az igaz barátság, ami négyőjük között kialakult.

NE

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában