Vallomás

2022.01.17. 12:58

Megküzdött a katonai kollégium nehézségeivel a Bon Bon énekese

Szolnoki Péter bátorságáról és korosztályának gyengeségeiről is beszélt egy interjú során.

Szolnoki Péter

Forrás: MW-archív

Két színésznő, Mészáros Piroska és Gerlits Réka nemrég online művészeti magazint indított Bátorságok könyve címmel. Interjúalanyaik hírességek, művészek és hétköznapi hősök, akik arról mesélnek, miképpen jelent meg az életükben a bátorság. A felkérést – többek között Péterfy Bori, Szabó Győző és Mundruczó Kornél mellett – a Bon Bon zenekar debreceni származású énekese is elfogadta. Szolnoki Péter a bátorság-projektben való részvétele kapcsán nemrégiben hosszú bejegyzést posztolt, amely ízelítőt nyújt a beszélgetés során elhangzottakból.

Bátor dolog kiállni a véleményed mellett, de bizonyos esetekben már óvatosabban fogalmazok, mert nem szeretném, ha elszívnák az energiámat a szemellenzős és humortalan emberek

– kezdte vallomását. Mint írja, tizennégy esztendősen katonai kollégiumba került, ahol mintegy száz fiú élt együtt. Gyermekfejjel nagyon megviselték a szigorú körülmények és a zárt légkör, ahol sokszor kénytelen volt kiállni az idősebb diákok rosszindulatú piszkálódásával és agresszivitásával szemben.

– Markánsan kiállok magamért is, de inkább másokért szoktam, és nem is gondolom át, hogy mi lesz ennek a következménye. Kiskoromtól kezdve a gyengébbek mellé álltam, próbáltam megvédeni a mások által csúnyának, butának tartott osztálytársamat, akit néhányan csúfoltak – emlékezett vissza. – Ezt a tekintélyelvűséget a magánéletemben sem tekintettem célravezetőnek, nem voltak atyai pofonok, az én gyerekeim már meleg-megengedő stílusú családban nőttek fel - folytatta.

Nehéz idők erős embereket teremtenek, az erős emberek jó időket hoznak, a jó idők gyenge embereket formálnak, a gyenge emberek pedig újra nehéz időket teremtenek

– idézte a mondást. A zenész-zeneszerző úgy látja, az ő generációja ennek a körforgásnak éppen a közepén tart. Úgy látja, az idősebb nemzedék még mindig ott van a topon, míg az ő nemzedéke még mindig arra vár, hogy átvehesse a stafétabotot. A fiatalabbak ugyanakkor már nem állnak be a sorba, azt várva, hogy elérkezzen az ő idejük, hanem – ahogy Szolnoki Péter fogalmaz – „egy hanyag mozdulattal már átléptek fölöttünk”. 

 

– Kétségtelen, hogy ez valahol a mi „hibánk”, és ezáltal nem tudunk úgy érvényesülni, ahogyan azt elképzeltük – osztotta meg érzéseit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában