Bauhaus

2021.08.22. 20:20

Hatévnyi felújítás után megnyílt a berlini Modern Művészetek Múzeuma

Épületét a Bauhaus egyik úttörője, Ludwig Mies van der Rohe tervezte.

Fotós: dpa Picture-Alliance via AFP

Az üveghomlokzatú múzeum megnyitásán Monika Grütters német kulturális miniszter beszélt arról, hogy a modern művészet szerelmeseinek visszatérését várják erre a zarándokhelyre.

A 140 millió euróból (49 milliárd forintból) finanszírozott felújítást, amely az épület acél- és üvegszerkezetét érintette, David Chipperfield brit építész felügyelte.

Mies van der Rohe volt a működését 1919 megkezdő Bauhaus művészeti és tervezőiskola három igazgatója közül az utolsó. Az iskola röviddel a nácik 1933-as hatalomra kerülése előtt kénytelen volt bezárni. Mies van der Rohe pedig később az Egyesült Államokba emigrált.

A Modern Művészetek Múzeuma (Neue Nationalgalerie) volt Mies van der Rohe egyetlen II. világháború után elkészült munkája Németországban. Az egykori Nyugat-Berlinben épült, nem messze a berlini faltól. A múzeum 1968-ban nyílt meg, egy évvel az építész halála előtt.

A múzeum három kiállítással nyílik meg újra: az egyik az intézmény gyűjteményének legfontosabb munkáiból mutat be válogatást, a másik Alexander Calder szobrászművész alkotásait vonultatja fel, a harmadikat pedig a film- és médiaművész, Rosa Barbra alkotásainak szentelték.

Berlinben épül a 20. század Múzeuma is a Modern Művészetek Múzeuma mellett. Az új múzeum szintén a kortárs művészeti alkotások bemutatkozásának helyszíne lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!