Krimi

2023.05.16. 17:33

A szlovák hatóságok nyomozást indítottak a magyar buszbaleset ügyében

Mint ismert, hétfőn délelőtt egy magyar nyugdíjasokat szállító busz kamionnal ütközött a szlovákiai D2-es autópályán. A szlovák rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben – tudta meg a Magyar Nemzet. A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek – közölte a Menczer Tamás, Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MW

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én

Forrás: MTI/TASR/TASR

Fotó: Michal Svítok

Általános veszélyeztetés (ez Magyarországon leginkább a közúti veszélyeztetésnek felel meg – a szerk.)  gyanújával rendelt el nyomozást a Malackai Rendőrkapitányság a Szlovákiában történt magyar buszt ért baleset ügyében – közölte a Magyar Nemzetnek a szlovák hatóság.

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én
Fotó: Michal Svítok / Forrás: MTI/AP/TASR

Menczer Tamás: már 35 utas Magyarországon van

A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek – közölte a Menczer Tamás, Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szlovák országos rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a baleset vizsgálata még tart, annak okáról egyelőre nem nyilatkoznak, nem adtak hivatalos tájékoztatást.

MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetől a minisztériumban 2023. május 16-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Hozzátette: a könnyebben sérült 37 utas közül 18-an még hétfőn késő délután, egy, az eredeti buszt is biztosító cég által küldött mentesítő járattal hazaérkeztek. Rajtuk kívül 17-en, akik gyors orvosi ellátást kaptak, szintén hazaindulhattak az éjjel egy másik busszal, így már összesen 35-en vannak Magyarországon az utasok közül - foglalta össze az államtitkár.

Menczer Tamás jelezte:

 hat szlovák kórházban - három pozsonyi, valamint a nagyszombati, a szakolcai és a malackai kórházakban - 23 utast ápolnak még különböző súlyosságú sérülésekkel.

Közülük heten vannak intenzív osztályon, de jelenleg senki sincs közvetlen életveszélyben – hangsúlyozta. Hozzátette: a kórházban ápolt többi sérült között vannak, akik műtétre várnak, és olyanok is, akiket megfigyelésre tartanak bent.

Menczer Tamás arról is beszélt: a tragikus baleset után a pozsonyi magyar nagykövetségen dolgozó kollégái azonnal a helyszínre mentek és ott addig segítettek, amíg indokolt volt. Amikor világossá vált, hogy melyik kórházakba viszik a betegeket, az intézményekbe is mentek velük – tette hozzá.

MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetről a minisztériumban 2023. május 16-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Elmondta: a könnyebb sérültek fel tudták venni a kapcsolatot családjaikkal, de a súlyos sérültek beazonosítását nehezítette, hogy az utaslista a roncsban maradt, és volt, akit eszméletlenül, iratok nélkül vittek kórházba. Hétfő estére azonban sikeresen azonosítottak mindenkit, és azt is kiderítették, hogy kik milyen diagnózissal kerültek kórházba, így tudták tájékoztatni a családokat állapotukról – mondta.

Menczer Tamás kiemelte: 

Folyamatosan, minden kórházban biztosítják a magyar diplomaták jelenlétét, mert olyan nem fordulhat elő, hogy egy idős magyar sérült ne tudjon kihez szólni az anyanyelvén, ne tudja megértetni magát egy idegen országban. 

Ezt a munkát segíti hat szakápoló is, akik kedden indultak el Magyarországról – jegyezte meg.

Menczer Tamás köszönetet mondott a magyar diplomaták, valamint a szlovák mentők, orvosok, tűzoltók, rendőrök munkájáért, akik "derekasan helyt álltak". Kitért arra is, hogy az Országos Mentőszolgálat is felajánlotta segítségét a betegek hazaszállításában.

Az államtitkár újságírói kérdésre megerősítette, hogy a buszon magyarok utaztak, Miskolcról és Budapestről indultak, és Csehországba tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!