Évtizedes emlék

2022.09.11. 05:00

Leleplezte Ruttkai Éva egyik titkát a magyar fotográfia nagyasszonya

Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész több évtizedes munkássága alatt legendás művészekről készített portrékat. Köztük volt Ruttkai Éva Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő is, akinek egy titkára munka közben jött rá.

Forrás: Fortepan

Fotó: Szalay Zoltán

Az Almárium vendége volt Keleti Éva, aki hosszabb kihagyás után három éve újra elkezdett dolgozni, és azóta már több kiállítása is volt. Nevéhez megszámlálhatatlanul sok legendás portré kötődik hazánk nagy művészeiről és úgy látja, képeinek titka kíváncsiságában rejlik.

"Nem modelleknek tekintettem őket, hanem az emberre voltam kíváncsi, a fényképezőgépen keresztül akartam megismeri őket.

Figyeltem. Így jöttem rá például munka közben, hogy Ruttkai Éva babonás. A rúzsát ugyanis mindig jobb oldalra tette le, de nekem útban volt, ezért átraktam máshova, ő pedig vissza. Rákérdeztem, és azt mondta, nem mindegy hol van" 

– mesélte a munkája során szerzett érdekes emléket Keleti Éva a Duna délutáni műsorában.

Keleti Éva egy nagy korszak fotográfusa volt a hazai színházi életben.
Fotós: Cseke Csilla / Forrás: MTI

Az adásban a Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész egy jó tanáccsal is szolgált, kiemelte: ha valaki maradandót szeretne alkotni a mai rohanó világban, akkor analóg technikát használjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában