haon-sportoldal

2009.01.08. 17:54

Újjáéledt a súlyemelés Bajomban

<p>Biharnagybajom - Az ötvenes és a hetvenes évek után ismét működik a biharnagybajomi súlyemelő szakosztály.</p>

Földi József nem adta fel. A súlyzók biharnagybajomi szerelmese régi álmát valósította meg 2007 augusztusában, amikor újraszervezte a súlyemelő szakosztályt.

Jelenleg majdnem húsz fiatal emelő csiszolódik a keze alatt a serdülőktől a juniorokig, közöttük rendszeresen négy ifjú hölgy is mozgatja a súlyokat a teremben.

Bár még csak másfél éve működnek, mégis remek eredményekkel büszkélkedhetnek, hiszen Dajka Sándor személyében junior országos bajnokuk is van, de a lányok is fel tudnak mutatni egy-egy országos második helyezést.

Az elmúlt évben Kategória 2-es edzői képesítést szerző Földi József látta vendégül a Naplót a biharnagybajomi edzőteremben.

Lelkes gyerekek

– Nagy álmom vált valóra, amikor tavaly előtt, augusztus huszadikán megkezdtük a közös munkát a srácokkal – elevenítette fel a kezdeteket a tréner. – Azt tudni kell, hogy nagy hagyományai vannak a bajomi súlyemelésnek, hiszen 1955 és 62 között, illetve a hetvenes évek második felében már működött itt a sportág.

Az ötvenes években az azóta már elhunyt bátyám is versenyzett, míg húsz esztendővel később jómagam űztem aktívan a sportot, de hetvenkilencben behívtak bennünket katonának és az vetett véget a szakosztálynak akkor.

A mostani indulásunkkor is az öt évtizedes súlyzóinkkal készültünk, bár most a napokban kapunk egy teljesen új készletet a szövetségtől, úgyhogy egy kicsit bővülni tudunk.

Szükség is van rá, mert a srácok rendkívül lelkesek, imádják a mozgást, az edzéseket: mindent, ami súlyemelés. Ez a sportág iránti alázatuk meg is mutatkozott az elmúlt évben, hiszen minden versenyről hoztak haza aranyérmet, bárhol indultak is el.

A megszerzett edzői képesítésem arra is feljogosít, hogy bíróként is részt vegyek a viadalokon, ezért a többi egyesülethez hasonlóan a zsűriben is képviselve lesz Biharnagybajom, ez a jövőben nyilván nem jelent majd hátrányt a fiúknak.

Azt is szeretném, ha két legényünk is elvégezné az edzői tanfolyamot, mert a segítségükkel szeretnénk Sárrétudvariban és Nagyrábén is létre hozni egy szakosztályt – tette hozzá a vezető.

Edzi a testet, lelket

Kérésünkre az idei tervekről is beszélt a lelkes szakember. – Elképzeléseink szerint nyolc versenyen szeretnénk az esztendőben elindulni, az első februárban lesz, mégpedig a Téglás Kupa.

Nyilván megkönnyíti a felkészülést az, hogy több súlyzóink lesznek és ígéretet kaptunk a polgámesteri hivataltól, hogy korszerűsíteni fogják a termet, kialakítanak számunkra egy fürdőszobát és új csempék kerülnek a falakra. Vélhetően a sikereink rávilágítottak a súlyemelés értékeire, hiszen én azt vallom, hogy ez a sportág nemcsak fizikailag fejleszti az embert, hanem akaraterőben is.

Egy idő után a fiatal magabiztossá válik és kiegyensúlyozott lesz gondolkodásban és a munkában is.

Nem üres szólam tehát, hogy ép testben ép lélek – fejezte be Földi József. Amikor elköszöntünk az edzőtől, már legalább tizenöt fiatal „gyúrta” elszántan a súlyt a fekpadon és a dobogókon. Sok kortársukkal ellentétben ők tartalmas célt találtak maguknak: rendszeresen sportolnak.

  • Nõi kézi: tessék választani!
  • DAKAR 2009: Tovább remekelnek Palikék
  • Várakozó állásponton a DKSE-nél
  • DAKAR 2009: Meghalt egy francia motoros
  • Változások a Loki keretében
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!