HAON - Legfontosabb

2018.08.19. 19:01

Vásár a hagyományok szolgálatában

Hortobágy - A puszta ikonikus hídjának tövében vásári forgatag várja az érdeklődőket.

Hortobágy - A puszta ikonikus hídjának tövében vásári forgatag várja az érdeklődőket.

Idén is felsorakoztak az árusok Hortobágyon, ahol szombattól hétfőig zajlik a messzi földön híres hídi vásár. Habár az eredetileg állatvásárként induló esemény hangulata ma már jelentősen eltér a korábbiaktól, az érdeklődésre nem lehet panasz, parkoló autók sokasága hirdeti, akadnak szép számmal látogatók. A Kilenclyukú híd szomszédságában megtalálható minden, ami egy hagyományos kirakodóvásáron: textíliák, ruhaneműk, játékok, régiségek, tányérok, de még komplett étkezőgarnitúra is szerepel a széles választékban. Különlegessége mégis a pusztához köthető termékekben rejlik.

A hortobágyi állattartás elképzelhetetlen karikás ostor, kulacs vagy a szürkemarha szarvából faragott kürt nélkül. Ezen kézműves portékákat pedig akár vásárfiaként haza is vihetjük.

Habár rekkenő a hőség, akad olyan is, aki a bundákat igyekszik árusítani, igaz, megsúgja: nyáron azért ez nem olyan egyszerű. A tarsolyok, kesztyűk, mamuszok és sapkák mögött Morvay Gyula szűcsmestert szólítjuk meg.

– Ezek a termékek eredeti, természetes alapanyagból készültek, birkabőrből. Mindezek már ritkaságnak számítanak, ugyanis kihaló félben van a szakmánk, nincsen utánképzés. Nálunk ez családi tradíció, édesapám az 1930-as években Kunmadarason tanulta ki a szűcs mesterséget, melyet én is elsajátítottam. Valamikor még a szűcsök készítették ki, festették és varrták a termékeket, az ipari forradalom azonban sok mindent megváltoztatott – fejezte ki csalódottságát az árus, hangsúlyozva, ma már alig vannak az országban „igazi” mesteremberek.

A hídi vásárt kulturális események, programsorozatok is kísérik melyek főként a hagyományőrzés és a folklór jegyében zajlanak. Javarészt népzenei és néptánc előadások sorozata fogadja az ideérkező vendégeket, de a modern zene iránt érdeklődők sem maradnak programok nélkül.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!